Coucke koopt Etixx en Omega Pharma saneert

etixxApotheker-ondernemer Marc Coucke is de verrassende nieuwe eigenaar van het voedingsmerk Etixx. Het bedrijf verandert op 1 januari 2017 van eigenaar. Verkoper is Omega Pharma, het vroegere bedrijf van Marc Coucke. Tegelijkertijd kondigt Omega Pharma een sanering aan waarbij tot 80 banen op de tocht staan. Vraag is of er ook bij Etixx banen zullen verdwijnen. Het voedingsmerk is onder meer sponsor van voetbalclub KV Oostende, de ploeg in handen van Marc Coucke.



De herstructurering bij Omega Pharma wordt bekend gemaakt door het Amerikaanse Perrigo, de huidige eigenaar. Het Amerikaans bedrijf kocht Omega Pharma van Coucke en vecht nu de prijs aan die het daarvoor betaalde. De herstructurering kan 45 tot 80 banen kosten, in hoofdzaak bedienden, maar ook een aantal arbeiders. Dat komt neer op een derde van het totale personeelsbestand. Het is niet duidelijk of er daarbij ook gedwongen ontslagen zullen vallen.

Coucke stuurde onmiddellijk een tweet de wereld in: ‘Veel sterkte en moed gewenst aan super medewerkers. Zo sterk team, zo spijtige evolutie’. Volgens het persbericht van Perrigo is de herstructurering nodig om de winstgevendheid op lange termijn te verbeteren. Een aantal activiteiten en producten – in totaal voor een omzet van 155 miljoen dollar – worden daarom door de Amerikaanse eigenaar afgestoten of in het vervolg zelf op de markt gebracht. Volgens de vakbond ligt een deel van de schuld voor de sanering bij Marc Coucke. Die zou de omzetcijfers van het bedrijf hebben opgesmukt. Perrigo werkt ook aan een klacht tegen Coucke en Waterland, de verkopers van Omega Pharma. Coucke ontkent elke verantwoordelijkheid.