De ambities van Francis Van Eeckhout – deel 2

Van Eeckhout FrancisFrancis Van Eeckhout wordt CEO ad interim van de beursgenoteerde ramen en deurenproducent Deceuninck. Van Eeckhout, die 23 procent controleert van het bedrijf, vervangt de huidige CEO Tom Debusschere die per 1 maart zijn functie neerlegt. Enkele dagen terug werd bekend dat Van Eeckhout naast zijn investering in Deceuninck ook een belang van 3 procent heeft opgebouwd in het polyurethaanbedrijf Recticel. Pierre Alain De Smedt, voorzitter van de raad van bestuur van Deceuninck, mag Debusschere uitwuiven. “Hij trof bij zijn aantreden in februari 2009 het bedrijf in moeilijke omstandigheden aan. Op heel korte tijd is hij erin geslaagd Deceuninck financieel gezond te maken en het vertrouwen van de belegger te herwinnen. Hij laat een gezond bedrijf achter dat klaar is voor de toekomst.” aldus Alain De Smedt.



Francis Van Eeckhout, ondervoorzitter van de raad van bestuur en dus nu CEO ad interim, sluit zich daarbij aan: “Ik bedank Tom voor het geleverde werk als CEO sinds februari 2009. Hij heeft de krijtlijnen van de lopende groeistrategie helpen uittekenen, onder andere met de bouw van de nieuwe fabrieken in de Turkije en in de VS. Deze strategie wordt nu verder gezet. Hij heeft zich omringd met een sterk management team, waarin we het volste vertrouwen hebben. We hopen heel snel een opvolger voor Tom te kunnen aankondigen.”

Het vertrek van Debusschere komt samen met de bekendmaking van de resultaten van Deceuninck over het jaar 2015. De omzet van het bedrijf groeit met 16,6% tot 644,5 miljoen euro. Enkel de omzet in Rusland blijft achter op die groei. De brutomarge stijgt tot 28,2% hoofdzakelijk door een hogere efficiëntie in productie. De gunstige impact van grondstofprijzen werd hoofdzakelijk teniet gedaan door ongunstige wisselkoersen. De nettowinst stijgt tot 13,3 miljoen euro (2014: 10,5 miljoen euro). De investeringen bedroegen 38,7 miljoen euro, hoofdzakelijk voor groei en nieuwe producten.