De familie Boone wordt aan de kassa gevraagd (voor 326 miljoen euro)

CEO Jan Boone

De Oost-Vlaamse familie Boone heeft gisteren 65.303 aandelen verkocht van hun beursgenoteerde speculoosproducent Lotus Bakeries. Dat gebeurde tegen 5.000 euro per aandeel. De operatie is daarmee goed voor een opbrengst van in totaal 326 miljoen euro. Daar kan dus vandaag al een glaasje champagne van af. Alhoewel, de verkoop gebeurde tegen 5.000 euro per aandeel tegenover een beurskoers gisteren van 5.610 euro. Waar wordt de familie nu beter van? Voor de operatie controleerde Boone 59% van het bedrijf, tegen een koers van 5.610 euro goed voor een potentieel vermogen van 3,2 miljard euro. Nu, na de operatie controleert de familie 50 % van de aandelen tegen 5.000 euro, zijnde een potentieel vermogen van 2,5 miljard euro. Plus wel cash 326 miljoen euro, zijnde een totaal van 2,89 miljard euro. Minder dan 3,2 miljard potentieel maar wel 326 miljoen meer op de bank. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht, moet CEO Jan Boone gedacht hebben.

Bedoeling van de transactie is om de vrije verhandelbaarheid van het aandeel op de beurs te vergroten door die 65.3030 aandelen verkoopbaar te maken. Op die manier wil de familie de zogenaamde ‘free float’ van het aandeel vergroten. Dat is een voorwaarde om te worden opgenomen in de beursbarometer Bel20. Ook dat is een ambitie van de familie Boone. Ze wil immers met haar aandeel ook een grotere internationale bekendheid verwerven, aansluitend bij het internationale succes van haar merk Biscoff.



Enige nadeel van de operatie gisteren is dat de verkoopprijs van 5.000 euro per aandeel een stuk lager lag dan de beurskoers. Die klom vorig week nog even tot boven de 6.000 euro. Alleen al dit jaar kende het aandeel een koersstijging van meer dan 50 procent. Met de verkoop daalt de controle van de familie over het bedrijf in volume van het aantal aandelen tot 50 %. Maar met het systeem van het dubbel stemrecht blijft CEO Jan Boone 66 % van Lotus Bakeries controleren. Dat de beurs en dus de aandeelhouders blijven geloven in het bedrijf mag blijken uit het feit dat de koers bij beursopening terugviel tot 5.250 euro, dus nog een stuk boven de drempel van 5.000 euro.