De gebroeders Van Baelen zien hun audio droom eindigen in faillissement

De gebroeders Van Baelen in betere tijden. (Foto: RV)

Jos Sluys heeft met zijn investeringsvennootschap Saffelberg de NV NewAuro opgericht. Die krijgt meteen een kapitaal mee van 6 miljoen euro. NewAuro neemt een aantal activa over van het failliet verklaarde audiobedrijf Auro Technologies van de gebroeders Guy en Wilfried Van Baelen. Die laatste zien meteen hun lang gekoesterde droom uit elkaar spatten. Die droom bestond er in de meest perfecte audio technologie te ontwikkelen. En te commercialiseren bij het brede publiek. Precies daar knelde het schoentje. De commerciële druk van het machtige Dolby, het tekort aan chips en corona deden het bedrijf de das om. De broers Van Baelen verdwijnen uit onze lijst.

Guy en Wilfried Van Baelen waren verankerd in de muziekindustrie. In Mol bouwden ze het Galaxy-studiocomplex uit. Ze noemen het zelf “de stilste studio ter wereld”. Elk onderdeel is gebouwd op vier enorme veren die de trillingen van de aarde opvangen, maar ook die tussen de studio’s onderling. Ramen met 11 cm dik glas die tot 1 ton wegen, 30 cm dikke deuren, een geruisloos aircosysteem. Galaxy bedient dan ook de grootste sterren: Simple Minds, James Last, José Carreras, Lauryn Hill, Ramstein. Wilfried Van Baelen ontwikkelde daarop de technologie van driedimensionaal geluid. Het klassieke surround geluid is eigenlijk tweedimensionaal, in een plat vlak rond je oren. Van Baelen voegt daar een verticale dimensie aan toe, 3D-geluid langs extra kanalen via luidsprekers tegen het plafond. De techniek werd verankerd in het bedrijf Auro Technologies. In 2016 kocht het Chinese Beijing Jetsen Technologies 20 procent van het bedrijf Auro Technologies. De Chinezen leggen daarvoor 28 miljoen dollar of 24 miljoen euro op tafel. Dat waardeert Auro Technologies op 120 miljoen euro. Beide broers onderschrijven zelf ook een kapitaalverhoging bij Auro van 10,7 miljoen euro.Dat alles mocht niet baten. De laatste gepubliceerde balans van het bedrijf dateert van 2020 en toont een overgedragen verlies van net geen 60 miljoen euro. Wilfried Van Baelen is kort in zijn reactie. ‘Wat moet ik zeggen? Ik heb de basis gelegd van Auro-3D en daarmee 3D-geluid op de wereld gezet. Ik zal het altijd blijven promoten, want het is de beste oplossing voor immersief geluid. Ik kon er jammer genoeg geen financieel succes van maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat succes een kwestie van tijd is. Welke rol ik daarin nog zal spelen? Die vraag is nu niet aan de orde.’ zo zegt hij in de Tijd. Beide broers verdwijnen meteen ook uit onze ranking.

UPDATE

In een eerste versie werd bovenstaande quote verkeerdelijk toegeschreven aan Guy Van Baelen. Het gaat wel degelijk om Wilfried Van Baelen. Waarvoor onze excuses.