De keizer van Oostende ontmoet de keizers van Oostende

De FOD Financiën heeft 28.000 flessen cava openbaar verkocht. Die flessen werden in beslag genomen tijdens het gerechtelijk en fiscaal onderzoek tegen de Oostendse broers Rudolf, Peter en Armand Marchand. Dit trio geniet in de kuststad de gemengde reputatie kwalijke ondernemers te zijn maar tegelijkertijd ook vriendelijke mensen. Zelf omschrijven ze zich graag als ‘de keizers van Oostende’. Geld hebben ze alvast niet te kort. De broers maakten fortuin door het frisdrankje Appletise te verkopen aan Coca-Cola. Afgelopen zomer werden ze opgepakt in een grootschalig internationaal onderzoek naar witwaspraktijken. Twee Maserati’s, twee Bentley’s, een Range Rover en een Mercedes werden in beslag genomen. Opmerkelijk is dat ze nu worden verdedigd door het advocatenkantoor van Walter Van Steenbrugge. Recent nam die gewezen SP.a politicus Johan Vande Lanotte in dienst. En die laatste is gekend als… ‘de keizer van Oostende’.



Het is de krant Het Nieuwsblad die getipt werd over de openbare verkoop van de 28.000 flessen cava van het merk ‘Don Jaime brut’. Dat merk werd in de markt gezet door de broers Marchand. Tegen die drie beruchte Oostendse ondernemers, tweelingbroers Rudolf (66) en Peter (66) en Armand (57), loopt al langer een onderzoek naar fiscale fraude. Armand werd twee maanden geleden nog veroordeeld voor uitkeringsfraude. In 1996 stonden ze gezamenlijk terecht voor belastingontduiking, witwassen, vervalsing en miljoenenfraude in een dossier rond tabak en alcohol. Tot frustratie van de speurders werden de broers in dat dossier buiten vervolging gesteld. De Belgische Staat liep daarbij 1,5 miljoen euro mis.

Na de gerechtelijke actie van afgelopen zomer werden Armand en Rudolf onder strenge voorwaarden vrijgelaten, Peter bleef vier maanden in voorhechtenis. Opmerkelijk is wel dat de drie in Oostende graag geziene gasten zijn. Onder meer of Facebook krijgen ze nogal wat steunbetuigingen van Oostendenaars die stellen dat ze eigenlijk niets anders hebben gedaan dan zich verdedigd tegen de arrogante staat.