De mis-communicatie van Marc Coucke over KV Oostende

Bart Versluys (links) met Marc Coucke. Beiden bezitten elk 50% van de Bouwgroep Versluys.

Bart Versluys heeft 5 % aandelen gekocht van de voetbalploeg KV Oostende, zo werd gisteren bekend. Iedereen ging er daarbij vanuit dat Versluys die aandelen had gekocht van de Peter Callant, de verzekeringsagent-soldaat Swejck die Marc Coucke uit de rats had geholpen om Oostende een nieuwe eigendomsstructuur te bezorgen. Nu blijkt echter dat Versluys die aandelen kocht van Marc Coucke zelf en niet van Callant. Een niet onbelangrijk gegeven in het licht van de overname van Anderlecht door Coucke. En opnieuw verloopt de communicatie daarover in stukken en brokken.Alles ging al scheef van start op het moment dat Marc Coucke zijn vriend Peter Callant half triomfantelijk voorstelde als nieuwe eigenaar van KV Oostende. Coucke moest op zoek naar die nieuwe eigenaar omdat hij succesvol een overnamebod had gelanceerd op Anderlecht. De licentiecommissie van de voetbalbond tolereert daarbij geen belangenvermengingen via aandelenbezit in twee ploegen. Alhoewel, een participatie in een concurrerende club kan dan weer wel tot 10 %.

Coucke stelde Callant voor als nieuwe eigenaar met 91 % van de aandelen. Maar al enkele dagen later bleek dat dit slechts een papieren constructie was. Callant krijgt vijf jaar de tijd om zijn aankoop af te betalen en hij mag daarbij 41 % van die aankopen opnieuw te gelde maken. Bij lokale ondernemers. “Lokaal verankeren bij grootste business community van de kust” noemde Coucke dit in een tweet. Wanneer zijn vriend en zakenpartner Bart Versluys bekend maakte dat hij vijf procent verwierf van Oostende dacht iedereen dat het precies dit was wat nu gebeurde. Maar dat was het dus maar half.

Versluys verankert Oostende wel mee aan de kust,weliswaar meer vanuit Knokke dan vanuit Oostende, maar hij kocht zijn aandelen niet van Callant. Aan het Nieuwsblad bevestigt Versluys dat hij de aandelen kocht van Coucke zelf. Die brengt daarmee zijn participatie in Oostende terug van 9,9 naar 4,9 procent. Het feit dat hij 9,9 procent aanhield, stuitte onmiddellijk op kritiek van andere grote ploegen. Coucke gaat dus overstag. Versluys noemde zijn aankoop van 5 procent een”positief signaal” in een verhaal dat in de media verkeerd werd gebracht. Dat geldt dus nu ook voor het signaal zelf.

Bart Versluys: “Het stadion van Anderlecht bouwen? Dat zien we wel. Marc Coucke zal eerst tijd nodig hebben om overal orde op zaken te stellen.”

Ik stoorde mij aan de berichtgeving dat er met KV Oostende geleurd werd of dat de club niet verkocht raakte. Had Marc KVO dan moeten overlaten aan een Chinees? Er zijn genoeg Vlaamse ondernemers die willen investeren en er zullen er zeker nog volgen.” zo vertelt Versluys aan de krant. “Om zelf KVO-voorzitter te worden had ik gewoon geen tijd. Laat dat maar over aan Peter Callant, die zich helemaal zal engageren. En het stadion van Anderlecht bouwen? Dat zien we wel. Marc Coucke zal eerst tijd nodig hebben om overal orde op zaken te stellen.”