UPDATE – De ongemakkelijke schaduw boven Tomorrowland

Zeven bezoekers van het dance festival Tomorrowland in Boom zijn gisteren afgevoerd naar het ziekenhuis in Antwerpen. Eén van hen is overleden, drie verblijven nog op intensieve zorgen. Over oorzaak en gevolg kan nog niets worden gezegd. Vorig jaar overleden twee jonge vrouwen op het festival als gevolg van een xtc-vergiftiging met water. De organisatie zegt er alles aan te doen om drugs van hun terreinen te weren. Lokale autoriteiten bevestigen dat de samenwerking met het festival goed is. Maar toch blijft het een feit dat de 80.000 bezoekers van vandaag hun feest geïnfiltreerd zien worden door drugdealers. Vorig jaar werden er op het terrein meer dan 60 dealers aangehouden. Meer dan 400 gebruikers werden geïdentificeerd. De broers Manu en Michiel Beers, eigenaars van het festival, weten waar ze wakker van moeten liggen.



Uit studies blijkt dat dansfestivals bijzonder kwetsbaar zijn voor drugs, legale en illegale drugs. Meer zelfs, hoe meer repressie er is op de terreinen, hoe meer bezoekers hun toevlucht gaan zoeken naar geïmproviseerde dealers en dus ook naar bijkomende risico’s. De eerste dag van de nieuwe editie van Tomorrowland is alvast niet geruststellend. Een ooggetuige vertelt op VTM hoe omstaanders hun gsm moesten laten screenen na het incident waarbij een festivalganger neerviel voor het hoofdpodium. De 26-jarige Indiër overleed later in het ziekenhuis. Iedereen die foto’s of video’s had gemaakt van het voorval moest die wissen van zijn toestel. Tomorrowland probeert dus alvast de perceptie en de collateral damage te beperken.

Nawoord van Tomorrowland:

Het klopt dat de security en de hulpverleners inderdaad vroegen om foto’s en video’s te wissen van de persoon die gereanimeerd werd aan de Mainstage. Dat doen zij niet om het imago van Tomorrowland te beschermen, maar dat wordt gevraagd om de privacy van een persoon die niet meer in staat is om zelf te beslissen of ie al dan niet gefotografeerd of gefilmd wil worden te beschermen. Stel je eens in de plaats van naasten (familie en vrienden) die op nieuwssites of social media een reanimatie van geliefde moeten bekijken… De vraag om geen opnames te maken bij reddingsacties is een zeer normale procedure die ook wordt toegepast door veiligheidsmensen, politie, hulpverleners etcera bij ongevallen of reanimaties op andere plaatsen, niet alleen tijdens Tomorrowland. Best wel jammer dat na de vele publicaties over de privacy wetgeving dat toch nog moet uitgelegd worden, dat er niet wordt stilgestaan bij menselijk leed en dat je dan ook nog denkt dat wij op zo’n moment bezig zijn met ons imago….