Manu en Michiel Beers [674]

Vermogen € 21 444 000
Gekend als Tomorrowland
Activiteit Organisatie van muziekfestivals
Inplanting Boom
Tendens Stijgend
Huidige positie 674


Een scoutsfuif eind jaren 90 in Broechem, een affiche versierd met duiveltjes. Dat was de eerste organisatie van de broers Manu en Michiel Beers. Met de opbrengst van die fuif moest hun scoutsgroep een kamp naar Kroatië sponsoren. Hun eerste echte editie was een jaar later: een feest voor scholieren in discotheek Dixies in Brasschaat. In 2005 volgde dan de eerste editie van het festival Tomorrowland.

Het was de bedoeling dat de broers een Belgische editie van het Nederlandse Mysteryland zouden organiseren. Op het laatste nippertje besloten ze het Tomorrowland te noemen, om het een eigen identiteit te geven. Maar het heeft lang geduurd voor Tomorrowland iets werd. Op de eerste editie waren er maar 8.700 bezoekers. DJTiësto stond op de affiche, maar hij besloot op het laatste ogenblik om op Marktrock in Leuven te draaien. Vanaf 2010 werd Tomorrowland een fenomeen: mensen uit de vier windstreken namen het vliegtuig richting Boom. De broers verklaren dat succes door de nadruk te leggen op elektronische muziek. David Guetta was plots een popster geworden. Idem voor Avicii. Electronic dance music is samen met Tomorrowland gegroeid, nu jaarlijks goed voor 400.000 bezoekers. De rest is geschiedenis.

De broers nemen ondertussen ook het management op zich van de DJ broers Like Mike & Dimitri Vegas. Hun ambitie om ook in de VS een Tomorrowland te lanceren, mislukte wanneer hun Amerikaanse partner SFX overkop ging. In 2018 kregen ze van de belastingdiensten een koude douche toegediend. Een grondige controle resulteerde in een éénmalige boete van 8 miljoen euro. Daardoor eindigde het boekjaar 2018 met een verlies van 5 miljoen euro. Nog erger waren de jaren 2020 en 2021, twee jaar waarin corona elke organisatie van zomerfestivals onmogelijk maakte. De twee jaar samen kosten 13 miljoen euro aan de broers Beers. Eind 2021 keek hun bedrijf weareone.world aan tegen een negatief eigen vermogen van 2 miljoen euro.

2022 betekende echter het jaar van de terugkeer. Weareoneworld (WAOW), de centrale holding waarmee de broers Beers het festival Tomorrowland organiseren, kon het boekjaar 2022 afsluiten met een nettowinst van 18 miljoen euro. De omzet van de vennootschap in 2022 bedraagt 164 miljoen euro, wat significant werd beïnvloed door de organisatie van het extra derde weekend. Dit kon éénmalig georganiseerd worden ter compensatie van de voorgaande twee jaren. In een comentaar wijst het bedrijf er op dat het nu opnieuw klaar staat voor de toekomst. Het vermogen van de broers Beers, oprichters van Tomorrowland, springt meteen terug naar 21 miljoen euro.