De toekomst van Oman rust in Leuvense handen

Qaboos bin Said Al Said, de 79-jarige sultan van Oman, heeft het volledige Leuvense luxehotel The Fourth afgehuurd voor de komende weken. De sultan kreeg in 2017 de diagnose van kanker en gaat nu behandeld worden in het Leuvense Gasthuisberg ziekenhuis. Sedert zijn kanker diagnose, verschijnt de sultan op geregelde tijdstippen op de Omaanse televisie om aan te tonen dat hij nog leeft. Hij regeert over zijn oliestaat als een ware alleenheerser. Alle macht ligt in zijn handen. De sultan heeft geen kinderen en dus ook geen rechtstreekse opvolgers. Die opvolger wordt wellicht één van de drie neven van zijn overleden oom. De sultan heeft de naam van zijn opvolger in een gesloten enveloppe gestoken. Die enveloppe moet na zijn overlijden publiek worden geopend.The Fourth heeft alle boekingen geannuleerd en aanvaardt voorlopig geen nieuwe reservaties. Volgens de Tijd, die het nieuws heeft opgevangen, gaat het om verschillende tientallen boekingen. Wellicht betaalt de sultan royaal voor zijn verblijf in het hotel dat eigendom is van Jan Callewaert en dat recht tegenover het Leuvense stadhuis is gelegen.

Qaboos bin Said Al Said kwam in 1970 aan de macht nadat hij zijn vader van de troon had verstoten. Hij kon daarbij rekenen op steun van Groot-Brittannië. Oman was op dat moment nog een middeleeuws land. Zo beschikte het enkel over 6 kilometer verharde wegen. De sultan gebruikte de olie inkomsten om zijn land in snel tempo te moderniseren. Tegelijkertijd koos hij een voorzichtige diplomatieke positie in de regio van het Midden-Oosten waarbij hij regelmatig optrad als bemiddelaar tussen Westerse landen en onder meer Iran. Aan de andere kant gaf hij geen enkele macht uit handen. Alle wettelijke en juridische macht berust in zijn schoot. In het hele land zijn posters opgehangen van de aleenheerser. Op al die foto’s ziet hij er even tijdloos uit.

Het is niet bekend welke kanker de sultan heeft opgelopen. Wel duidelijk is dat de 79-jarige alleenheerser niet van plan is de macht zo maar uit handen te geven. Met de Arabische lente deed hij enkele toegiften inzake meer publieke investeringen. Maar met de lagere olieprijzen sedert 2014 is zijn financiële marge duidelijk beperkt.