Option: de laatste inzet van Jan Callewaert

Jan Callewaert

Het Leuvense technologiebedrijf Option redt zichzelf voor de zoveelste keer door zichzelf bij de haren uit het financiële moeras te trekken. Nu doet het dat door 12 miljoen aan converteerbare obligaties om te zetten in kapitaal. Maar van wie komt dat geld? We zochten het voor u uit. Option oprichter Jan Callewaert, Marc Coucke en Eric Van Zele staan bovenaan, naast het Amerikaanse technologiebedrijf Danlaw.



In 2006 woog Option 1 miljard euro op de Brusselse beurs. Met meer dan 800 werknemers was het één van de marktleiders inzake draadloos dataverkeer. Ondertussen is de markt gekeerd en is Option gezonken. Tien jaar later weegt Option nog 16 miljoen euro en telt het minder dan 40 medewerkers. Het laveerde op de rand van het failliet. Tot onder impuls van Eric Van Zele een laatste kans werd gecreëerd.

Cruciaal in dat verhaal is de omzetting van 12 miljoen obligatieschulden in kapitaal. 2,677 miljoen daarvan komen van Option-oprichter Jan Callewaert. Die pompte al om en bij 16 miljoen euro in Option en hield er zo goed als niets aan over. In recente interviews toonde Callewaert duidelijk tekenen van metaalmoeheid. De voorbije jaren waren voor Jan Callewaert een uitputtingsslag, zowel financieel als fysiek. Zijn echtgenote dringt er al jaren op aan dat hij zich zou terugtrekken uit Option, maar daarvoor is Callewaert te koppig en te trots.

Marc Coucke zet in totaal 2,175 miljoen schulden om. Hij wordt gevolgd door Eric Van Zele die 1,9 miljoen euro aanbrengt. De 68-jarige Van Zele, gewezen topman van Barco, wordt voorzitter van Option. Hij nam 4 miljoen aan obligaties over van de familie Vande Vyvere. Hoeveel hij daarvoor betaalde is niet bekend. Het fonds Vermec van de familie Verhaeren is goed voor 0,73 miljoen terwijl Life Science Research van Désiré Collen goed is voor 0,1 miljoen. Het Amerikaanse telematicabedijf Danlaw zet 2,9 miljoen euro schuld om. De rest, 1,65 miljoen, komt van het management van Option.

Met Van Zele aan het hoofd mikt Option op het internet of things. Verlichtingspalen met toegevoegde technologie bijvoorbeeld. Wanneer alle schulden zijn omgezet in kapitaal, ziet het aandeelhoudercshap er als volgt uit: Jan Callewaert : 22%, Danlaw : 14,5%, Eric Van Zele : 9,6%, Marc Coucke: 8,9% en de familie Verhaeren: 3,8%.