Derbigum neemt Zweedse concurrent over

derbigum

De groep Derbigum uit Beersel neemt haar Zweedse concurrent Buildsmart AB over. In 2009 nam de Belgische dakspecialist al het Noorse Eurotak over. Meteen verstevigt het bedrijf zijn marktpositie in Scandinavië. Ondertussen kijkt Derbigum aan tegen een minder goed 2014.Populair is Derbigum gekend als producent van roofing voor dakbedekking. Maar het bedrijf innoveert met duurzame dakbedekking en energiebesparende oplossingen voor platte daken. Buildsmart is precies in dezelfde markt actief. Derbigum beschikt over productie eenheden in België, in Beersel en Perwez, in Duitsland en de Verenigde Staten, samen goed voor een 400-tal arbeidsplaatsen.

Over 2014 zag de groep haar geconsolideerde omzet terugvallen van 125 naar 109 miljoen euro. De bedrijfswinst daalde van 3,4 naar 0,4 miljoen euro. Ultiem noteert de groep een verlies van 2 miljoen euro tegenover een winst van 1,6 miljoen in 2013.

Derbigum is in handen van de families Blake, de Goussencourt en de Nederlandse familie Van de Pol. Een opmerkelijke bestuurder van het bedrijf is Christophe Convent, schoonbroer van persmagnaat Christiaan Van Thillo en financieel directeur van de Persgroep. De controlerende families zien hun gezamenlijk vermogen terugvallen van 40 naar 35 miljoen euro. Ze zakken daardoor van de 317de naar de 352ste plaats op de ranglijst.