Dieter Penninckx koopt Nederlandse schoenenproducent

Dieter Penninckx blijkt voorlopig niet te stoppen te zijn in zijn expansiedrift. In 2016 nam hij, samen met Wouter Torfs, de verlieslatende schoenenketen Brantano over. Die is nu nog maar pas gesaneerd of Penninckx neemt een volgende stap. Hij koopt de Nederlandse schoenontwerper en producent Henkelman over. Op die manier realiseert hij een verticale integratie, iets wat hij eerder al deed voor zijn kledingketen FNG (oa. Miss Etam, Fred & Ginger).



Het beursgenoteerde FNG, dat al jarenlang focust op kleding, nam in 2016 Brantano op in de groep. In eerste instantie werden synergiën gerealiseerd door een nieuw concept in de markt te zetten met focus op schoenen en kleding waardoor de omzet per vierkante meter in de winkels significant verhoogd werd. In een volgende fase wil Brantano nu ook focussen op margeverbetering door een belangrijk deel van de productie zelf te gaan aansturen, zoals dat ook voor kleding gebeurt via het FNG aankoopplatform met vestigingen in Hongkong, India en Turkije.

Penninckx wil dat doen via de overname van de Henkelman groep. Bedoeling is tegen het jaareinde de overname definitief rond te hebben. De Henkelman Groep werd 33 jaar geleden opgericht door Theo Henkelman en heeft zijn hoofdkantoor in Weert in Nederland en productiecapaciteit in China. De organisatie realiseert een omzet van 45miljoen euro per jaar en stelt 55 mensen te werk.