D’Ieteren incasseert 1 miljard op Belron/Carglass

De auto importeur D’Ieteren, in handen van de gelijknamige Brusselse familie, verkoopt 40 procent van de groep Belron aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton, Dubilier & Rice. Die legt daarvoor 620 miljoen euro op tafel. Tegelijkertijd keert Belron een dividend uit van 453 miljoen euro waarvan 94 % naar D’Ieteren gaat. Belron is onder meer eigenaar van het bedrijf Carglass. De operatie levert D’Ieteren dus meer dan 1 miljard euro op. Iets meer dan een jaar terug kocht D’Ieteren het Italiaanse luxemerk Moleskine voor 506 miljoen euro. Ondertussen werd gezocht naar verse middelen om de diversificatie, weg van de tanende automarkt, te financieren.De deal met de Amerikanen waardeert Belron op 3 miljard euro. Na aftrek van schulden, inclusief een dividenduitkering van 453 miljoen euro, komt dat neer op een netto waarde van ongeveer 1.550 miljoen euro. Clayron betaalt dus 620 miljoen euro voor 40 % van die waarde.

Met in 2016 een omzet van 3,3 miljard euro is Belron de enige wereldwijde speler op de markt van de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing die diensten verleent aan meer dan 11 miljoen klanten in 34 landen op vijf continenten. De onderneming is de marktleider in elk van haar 10 belangrijkste landen, waaronder de VS, Frankrijk en Duitsland.

De familie D’Ieteren bouwde haar vermogen op met de import en verdeling in België van de automerken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met op het einde van 2016 een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop.