Het discrete vastgoed van Alexandre Van Damme

Het kantoorcomplex, annex woning, met gebetonneerde garage.

De Rijkste Belg Alexandre Van Damme woonde 15 jaar anoniem in een groot wooncomplex in hartje Brussel. Hij maakte er een versterkte burcht van, onindringbaar met een in beton gewapende garage en afgesloten dak. Het verhaal wil dat de brouwersfamilie Van Damme gebiologeerd is door de ontvoering van de Nederlandse brouwersmiljonair Alfred, Freddy, Heineken. Wanneer een RTBf cameraman een “mugshot” maakte van Van Damme in de tribune van RSC Anderlecht werd het hem te veel en verhuisde hij naar Zwitserland.Van Damme kocht het Brusselse pand in 2000 en bracht het onder in de vastgoedvennootschap L’Immobilière des Quatres Bras. Niemand zal zich nog herinneren dat het gebouw lang geleden de paardenstallen en koetsen herbergde van de eerste Brusselse trammaatschappij. Later vestigde de Franse autofabrikant Citroën zijn eerste Belgische toonzaal en garage in het pand. Van Damme kreeg in 2001 toestemming om het complex te verbouwen tot een geheel van luxewoningen en kantoren. Alleen de gevel bleef recht opstaan. Hij woonde er samen met zijn vrouwelijke partner. (Lees verder onder de foto)

De villa “Gelukkige olifant” op Porto Ercole, ondertussen afgebroken.

Zoals alle vermogende Belgen investeert ook Van Damme in vastgoed. En noblesse oblige. Misschien heeft het met zijn Italiaanse moeder te maken, maar in 2007 laat Alexandre Van Damme zijn oog vallen op een exclusief stuk vastgoed in het Italiaanse Toscane: het schiereiland Porto Ercole. Het mag niet verbazen, Porto Ercole is perfect af te sluiten van de buitenwereld met slechts één toegangsweg, de rest is zee. Het discrete vastgoed werd in 1960 bebouwd door de Nederlandse prins Bernhard en zijn echtgenote, koningin Juliana. Het Nederlandse koningspaar had de grond cadeau gekregen van een Italiaanse nobelman. Het zou decennia lang hun discrete residentie zijn. Prins Bernhard doopte de villa als “de gelukkige olifant”. Ook Freddy Heineken kwam er regelmatig langs. Hij liet zijn pils per container overvliegen. Van Damme kocht de grond met villa voor om en bij 10 miljoen euro. Ondanks afspraken het pand te restaureren werd het afgebroken en liet Van Damme er een nieuw complex op bouwen. (Lees verder onder de foto)

Het domein in het Zwitserse Chéserex.

In 2016 verlegde Van Damme zijn domicilie naar het dorpje Chéserex in het Zwitserse kanton Vaud, nabij Genève. Hij kocht er een domein van 2 hectare, waarvan 800 m² bebouwd. Het domein leunt aan tegen een golfterrein. Hij kocht het complex van de Italiaanse familie Bertarelli die fortuin maakte met het biotech bedrijf Serono. Die moest het complex opgeven na een probleem met de lokale Zwitserse fiscus. De motivatie van Van Damme om te verhuizen naar Zwitserland is niet bekend. Meestal wordt verwezen naar het feit dat zijn anonimiteit in België steeds meer onder druk staat. Soms worden ook fiscale motieven aangehaald. Wellicht is het een combinatie van beide.

Morgen: Het huwelijk van de Spoelberch en de Mévius