DISTRIBUTIECRISIS – Dieter Penninckx sluit 50 Nederlandse ‘bakstenen’ winkels

Dieter Penninckx luidt de Bel bij de introductie van zijn aandeel FNG op de Brusselse beurs. Uiterst links zijn echtgenote Anja Maes. (Beeld: Euronext)

De kledingdistributeur FNG, met Dieter Penninckx als controlerende referentie aandeelhouder, gaat 12 Nederlandse winkels van het merk Promiss sluiten net als 38 Steps winkels. Beide labels zetten nu alles in op digitale verkoop. Die is nu al goed voor de helft van de omzet van beide ketens. Er werken 108 vaste medewerkers bij Promiss en Steps in Nederland. De helft daarvan zou herplaatst kunnen worden binnen de groep FNG. In Nederland staat die onder meer nog voor Miss Etam en Claudia Sträter. “De digitale ontwikkeling binnen de fashion retail is onmiskenbaar en ook FNG evolueert mee, zo zegt Richard Turk, Managing Director FNG Nederland. Wij zien wekelijks een verdere versnelling in het online-shopgedrag van onze klanten.” FNG werkt daarbij samen met de giganten Zalando en Wehkamp.

In een tweede persbericht kwam FNG ook nog terug op de overname van de Belgische groep E5 Mode door Feniks Holding BV, een vennootschap van Frédéric Helderweirt uit Dilbeek. Die sloot meteen na de overname een commerciële overeenkomst af met het aankoopplatform van de FNG groep. Tot voor de overname van E5 Mode was Helderweirt verantwoordelijk voor de sanering van de fysieke winkels van FNG. “In tegenstelling tot de berichtgeving in bepaalde media de afgelopen dagen, is er geen overeenkomst afgesloten tussen Feniks Holding BV en de FNG groep om de aandelen van E5 Mode (op termijn) te kopen. Op dit ogenblik bestaat geen intentie tot de overname van de aandelen van E5 Mode door FNG.” zo staat in het persbericht. De concurrentie blijft echter beducht in deze sector die gebukt gaat onder krimpende marges, stijgende internetverkoop en groeiende schaalvergroting. Dat is des te meer zo omdat FNG al eerder twee keer verdoken een overname realiseerde. Dieter Penninckx, ceo van FNG, zei daar ooit over ‘je mag dat slim vinden’. Nu wordt gezegd dat Helderweirt de opdracht heeft de winkelketen E5 Mode fysiek te saneren, lees sluiten, om hem daarna digitaal aan te sluiten bij FNG.