UPDATE – Is E5 Mode in handen van FNG? En wat zijn de overlevingskansen van de keten?

Frédéric Helderweirt

De kledingdistributeur E5 Mode is overgenomen door Frédéric Helderweirt. Het is niet bekend hoeveel die betaalt voor de overname van de keten met 70 winkels of wie zijn financiers zijn. Tot aan de overname van E5 Mode bekleedde hij een strategische functie bij de groep FNG van Dieter Penninckx. Het mag dan ook niet uitgesloten worden dat E5 Mode diezelfde groep vervoegt. Nu al sloot de groep aan bij de inkoopcentrale van FNG. De kledingketen staat voor een winkelomzet van 82 miljoen euro. Maar toch is dat alles niet evident. De keten draagt 15 miljoen euro aan voorraden mee, wat een gemiddelde is van 214.000 euro per verkooppunt. De groep draagt bijna 5 miljoen bankschulden mee en 9 miljoen leveranciersschulden. De huidige operatie is het definitieve afscheid van Etienne Kaesteker van de kledingdistributiesector. In 2017 liet hij 51 % van het bedrijf in handen van zijn neef Alexander Talpe, maar ook die kon het tij niet keren.

E5 Mode is het levenswerk van Etienne Kaesteker. Hij startte het bedrijf in 1979 samen met zijn echtgenote Griet Talpe, een telg uit een West-Vlaamse familie actief in de productie van conservengroenten. Het concept van Kaesteker was de verkoop van goedkope kleding afkomstig uit ateliers die getroffen waren door de textielcrisis uit die periode. De eerste winkel opende langs de E5, nu E40, in Sint-Denijs-Westrem. Daarmee werd de toon gezet voor de volgende winkels: E5 zou een modeketen worden op gemakkelijk bereikbare wegen buiten het centrum. Doorheen de jaren evolueerde de groep van een kledingoutlet naar een keten met de uitstraling en service van een boetiek. E5 stelt ongeveer 450 mensen te werk in een 70-tal winkels in Wallonië en Vlaanderen en op het hoofdkantoor in Sint-Niklaas.De cijfers van het bedrijf waren echter niet optimaal. Net zoals zovele distributeurs schakelde E5 Mode slechts laat over naar digitale verkoop. In 2016 bedroeg het bedrijfsverlies 6 miljoen euro, in 2017 4 miljoen. Het eigen vermogen was eind februari 2018 geslonken tot 8 miljoen euro. In 2017 kon E5 Mode overleven doordat een interne lening van 5 miljoen euro werd geannuleerd. Etienne Kaesteker zelf boekte belangrijke minwaarden op de groep binnen zijn eigen holding ShopinvestDe nieuwe eigenaar, op papier de Feniks Holding van Frédéric Helderweirt, sloot zich al aan bij de inkoopcentrale van FNG. Feniks Holding is opgericht op 17 december met een minimumkapitaal van 5.000 euro. Etienne Kaesteker van zijn kant wou het bedrijf in familiale handen houden. Zelf had hij geen kinderen. Alexander Talpe was een neef van zijn echtgenote. Wanneer die laatste in 2012 overleed, was dat een zware klap voor Kaesteker. Op de dag van de begrafenis van zijn echtgenote gingen alle winkels voor één dag dicht zodat het personeel op de begrafenis aanwezig kon zijn.

UPDATE

In de Tijd ontkent Helderweirt dat FNG ook maar iets te maken heeft met de overname van E5 Mode. Buiten de overeenkomst gezamenlijk aan te kopen, zijn er geen verbintenissen. Nog volgens Helderweirt zal FNG niet binnen het jaar verschijnen bij E5 Mode. Over de toekomst van de 70 winkels doet hij nog geen uitspraken.

Helderweirt was ook mede-eigenaar van de ter ziele gegane keten Boobs ’n Burps, die zich toelegde op alles wat met borstvoeding te maken had. Hij deed dat samen met zijn echtgenote Roeline Ham, de zus van tv-figuur Otto-Jan. In 2017 sloten de 5 fysieke winkels en 2 webwinkels hun deuren wegens niet rendabel.