Etienne Kaesteker [238]

Vermogen € 85 105 000
Gekend als E5-Mode
Activiteit Distributie en confectie, beheer vermogen
Inplanting Waasmunster
Tendens Stijgend
Huidige positie 238


Etienne Kaesteker is de stichter en bezieler van de kledingdistributiegroep E5-Mode. Die keten heeft zijn historische wortels in de textielcrisis van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Crisismanager Kaesteker ziet in die periode hoe het faillissementen regende in de Belgische confectiesector. Een van de grote problemen was het overaanbod in de voorraden van de confectieateliers, op een moment dat de vraag sterk terugliep. Kaesteker reageerde daarop door met verschillende confectioneurs voorraden te gaan uitwisselen en via fabrieksverkoop een selectie producten aan de man te brengen.

Een eerste fabriekswinkel in Drongen overleefde precies vier jaar, tot 1978, en bracht vier merken onder één dak. Na het faillissement ging Kaesteker opnieuw van start, dit keer in Sint-Denijs-Westrem op een terrein naast de snelweg die toen nog E5 noemde. Meteen was de naam voor zijn groep geboren. E5-Mode omvat vandaag in België 55 winkels in Vlaanderen en 15 in Wallonië.

Etienne Kaesteker is gehuwd met Margriet Talpe van de gelijknamige groentenverwerkingsgroep die ondertussen in Franse handen is. Het gezin is kinderloos gebleven. In 2012 overleed Margriet Talpe op 62-jarige leeftijd. ‘Ik heb geld en ervaring, maar geen toekomst. Tja, ik stel de dingen nogal zwartwit. Die reputatie moet u toch al kennen’, zo zegt Kaesteker in een gesprek met Trends. ‘Stoppen doe ik niet, want ik doe dit met plezier. En plezier kun je niet kopen. Ik vergelijk het met het plezier van een bergbeklimmer een halfuur voor die de top bereikt: weten dat je straks boven bent. Maar af en toe word ik daarom gek verklaard. Dat ben ik al gewend. Ik hoop gewoon dat ik op mijn 95ste alleen nog maar moet kijken of de dividenden zijn gestort. Want Shopinvest is voor de familie eigenlijk een financiële belegging.’ Met ‘familie’ verwijst Kaesteker naar de neven en nichten van zijn echtgenote.

Met Shopinvest gaat het intussen goed. Stilaan nemen zijn broer en zus meer en meer in handen. ‘Vroeger was het Shopinvest en Etienne Kaesteker en omgekeerd, maar dat is aan het veranderen’, zegt hij in De Tijd. In 2014 boekte het een kwart meer omzet dan twee jaar daarvoor, en nam het Outlet Avenue over, een Brusselse online outletverkoper.

In 2017 werd bekend dat Kaesteker 50,1 % van Shopinvest heeft verkocht aan zijn neef Alexander Talpe. Die wordt meteen ook de nieuwe CEO van E5 Mode.