Etienne Kaesteker [280]

Vermogen € 85 105 000
Gekend als E5-Mode
Activiteit Distributie en confectie, beheer vermogen
Inplanting Waasmunster
Tendens Stijgend
Huidige positie 280


Etienne Kaesteker is de stichter en bezieler van de kledingdistributiegroep E5-Mode. Die keten heeft zijn historische wortels in de textielcrisis van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Crisismanager Kaesteker ziet in die periode hoe het faillissementen regende in de Belgische confectiesector. Een van de grote problemen was het overaanbod in de voorraden van de confectieateliers, op een moment dat de vraag sterk terugliep. Kaesteker reageerde daarop door met verschillende confectioneurs voorraden te gaan uitwisselen en via fabrieksverkoop een selectie producten aan de man te brengen.

Een eerste fabriekswinkel in Drongen overleefde precies vier jaar, tot 1978, en bracht vier merken onder één dak. Na het faillissement ging Kaesteker opnieuw van start, dit keer in Sint-Denijs-Westrem op een terrein naast de snelweg die toen nog E5 noemde. Meteen was de naam voor zijn groep geboren. E5-Mode omvat vandaag in België 55 winkels in Vlaanderen en 15 in Wallonië.

Etienne Kaesteker is gehuwd met Margriet Talpe van de gelijknamige groentenverwerkingsgroep die ondertussen in Franse handen is. Het gezin is kinderloos gebleven. In 2012 overleed Margriet Talpe op 62-jarige leeftijd. ‘Ik heb geld en ervaring, maar geen toekomst. Tja, ik stel de dingen nogal zwartwit. Die reputatie moet u toch al kennen’, zo zegt Kaesteker in een gesprek met Trends. ‘Stoppen doe ik niet, want ik doe dit met plezier. En plezier kun je niet kopen. Ik vergelijk het met het plezier van een bergbeklimmer een halfuur voor die de top bereikt: weten dat je straks boven bent. Maar af en toe word ik daarom gek verklaard. Dat ben ik al gewend. Ik hoop gewoon dat ik op mijn 95ste alleen nog maar moet kijken of de dividenden zijn gestort. Want Shopinvest is voor de familie eigenlijk een financiële belegging.’ Met ‘familie’ verwijst Kaesteker naar de neven en nichten van zijn echtgenote.

Met Shopinvest gaat het intussen goed. Stilaan nemen zijn broer en zus meer en meer in handen. ‘Vroeger was het Shopinvest en Etienne Kaesteker en omgekeerd, maar dat is aan het veranderen’, zegt hij in De Tijd. In 2014 boekte het een kwart meer omzet dan twee jaar daarvoor, en nam het Outlet Avenue over, een Brusselse online outletverkoper.

In 2017 werd bekend dat Kaesteker 50,1 % van Shopinvest heeft verkocht aan zijn neef Alexander Talpe. Die werd meteen ook de nieuwe CEO van E5 Mode. Lang zou die echter die positie niet aanhouden. Na een jaar verkocht hij de modedistributeur aan Frédéric Helderweirt, een gewezen kaderlid van de groep FNG van toen nog Dieter Penninckx. Helderweirt ging voor zijn aankopen ook aanleunen bij FNG. Maar toen kwam er corona en de val van FNG en Penninckx. Helderweirt bleek niet over voldoende middelen te beschikken om E5 Mode door de storm te loodsen. Als snel moest de groep bescherming zoeken tegen haar schuldeisers. De ondernemingsrechtbank van Dendermonde wees in 2020 de groep E5 Mode toe aan de ondernemers Kristof en Peter De Sutter. Die haalden het met een gewaagd bod van de gigant Colruyt en een onbekend Singaporees fonds. Het feit dat De Sutter als enige een globale doorstart beloofde en daardoor veel jobs worden gered en een faillissement kon worden vermeden, woog duidelijk door in de beslissing van de rechtbank. De familie De Sutter is actief in de productie van kwalitatieve jeans met het bedrijf PGT in Tunesië. Maar ze investeerde al aardig wat in vastgoed, onder meer in twee rusthuizen. Voor de overname van E5 Mode doet ze een financieel beroep Christian Bultiauw en het fonds Gigarent van het Vlaams Gewest.