Dividend van 15 miljoen euro voor de familie Moorkens

Axel Moorkens (Foto: RV)

Alcopa, de overkoepelende holding van de Antwerpse familie Moorkens, zag zijn groepsomzet vorig jaar dalen met 21 % tot 618 miljoen euro. Dat was goed voor een cash flow van 90 miljoen euro en een nettowinst van 52 miljoen euro, de helft minder dan in 2022. Alcopa groeide historisch met de import van personenwagens maar bouwde die activiteit de voorbije jaren volledig af. Die strategie had een duidelijk impact op de omzetcijfers. Maar daarbij werd wel de dividendpolitiek gehandhaafd. Over 2023 bedroeg dat dividend 15 miljoen euro tegenover 21 miljoen in 2022. De voorbij zes jaar incasseerde de familie een gecumuleerd bruto dividend van 95 miljoen euro.

Eind 2022 verkocht de familie Moorkens haar belang van 40 % in Astara Western, de invoerder in België van onder meer Hyundai en Suzuki. Daarmee stapte de familie met Alcopa volledig uit de sector van de auto import. Eind 2023 hield Alcopa nog vijf participaties aan die te maken hebben met de autosector: Alcopa Auction veilt personenwagens, Motea is een verdeler van motoren en scooters, CBM staat in voor distributie van wisselstukken voor bussen, Sapim is een fabrikant van fietsspaken en Lavance installeert car- en truckwaslijnen. Daarnaast is Alcopa aandeelhouder van Group Thys, producent van onder meer binnendeuren en meubelen, van pallet- en pelletproducent François en van Solar Screen, producent van onder meer zonwerende folies.



Alcopa is tenslotte ook actief als investeerder in vastgoed. In april vorig jaar kocht de vastgoedgroep Alinso verwierf de historische site van Alcopa op het Satenrozen industriepark in Kontich. Alinso is de projectontwikkelaar in handen van de familie van Jan De Clerck. Het Alcopa terrein in Kontich omvat 8,2 ha industrieterrein met een totale oppervlakte van 36.000 m². De site is volledig verhuurd. Alcopa zelf gaat zijn hoofdkwartier vestigen in het centrum van Antwerpen.