Dividend van 459 miljoen euro voor Rijkste Belg Eric Wittouck

De lobby van de tentoonstelling “The Real Unreal” van Meow Wolf. (Foto: Meow Wolf)

De Luxemburgse investeringsgroep Artal keert over 2022 een dividend uit van 459 miljoen euro. Het jaar daarvoor bereikte dat dividend een hoogtepunt met een bedrag van 2 miljard euro. Artal is één van de belangrijkste investeringsvehikels van Eric Wittouck, momenteel de Rijkste Belg op onze ranglijst met een vermogen van 10,8 miljard euro. De financiële activa binnen Artal stranden net onder de drempel van 6 miljard euro. De 76-jarige Wittouck neemt ondertussen meer en meer operationeel afstand van zijn imperium. Zo werd hij als bestuurder binnen Artal opgevolgd door zijn zoon Amaury. Wittouck bouwde zijn fortuin op met onder meer investeringen in Tiense Suiker en Weight Watchers. Momenteel is hij vooral actief op Wall Street.

De dividenden van de groep Artal worden doorgaans binnen de groep gerecycleerd als investeringsmiddelen. Die transacties zijn niet altijd even transparant. Eén van de belangrijkste activa van Artal International is een participatie van bijna 80 % in de holding Invus naar recht van Bermuda, goed voor 705 miljoen euro. Daarnaast controleert de holding ook de holding Artal Treasury uit Guernsey, goed voor bijna 4 miljard euro.



Ondertussen blijkt dat Wittouck met Artal 69 % controleert van Meow Wolf, het in Santa Fe gevestigde kunst- en entertainmentbedrijf. Die Amerikaanse groep opende precies vandaag de tentoonstelling “The Real Unreal” in het winkelcentrum Grapevine Mills in Dallas-Forth Worth. Bezoekers van deze tentoonstelling zullen buitenaardse landschappen bekijken die zijn gemaakt door 38 kunstenaars uit Texas en tientallen Meow Wolf-kunstenaars. Bezoekers worden geconfronteerd met een nieuwe verhaallijn bedacht door sciencefiction- en fantasyauteur LaShawn Wanak. Deze vierde Meow Wolf-tentoonstelling begint in een huis en concentreert zich op een moeder en zoon, hun gezin en de buitengewone gebeurtenissen die hun huis openen voor een rijk van uitgestrekte creativiteit. Meow Wolf ging vier jaar terug van start maar werd meteen geconfronteerd met de corona pandemie. Het bedrijf combineert kunst met technologie, publieke events en bezoekersparken. Het bedrijf exploiteert nu parken en events in Santa Fe, Las Vegas, Denver en Dallas.