Docks Bruxsel opent de deuren

Het nieuwe Brusselse shoppingcenter Docks Bruxsel is er klaar voor: 60.500 m², goed voor 113 winkels en merken waarvan 41 nieuw in Brussel; een bioscoopcomplex met 1.150 zitplaatsen; 20 restaurants; een parking voor 1.700 auto’s, een investering van 210 miljoen euro voor de bouw en nog eens 100 miljoen euro voor de inrichting. Het project wordt gedragen door Equilis, in handen van onder meer de familie Mestdagh en Thomas Spitaels. Maar ook de critici liggen al op vinkenslag.



Het gehele project, vanaf de aankoop van de site door Equilis, nam 10 jaar in beslag. De bouw startte in juli 2013. Het is het eerste winkelcentrum in 35 jaar dat in Brussel zijn deuren opent. Het moet 2.000 jobs creëren.

Docks Bruxsel stelt zichzelf voor als een winkel- en belevingscentrum. Die belofte is niet ingevuld, vinden de verschillende organisaties van het Brussels Platform voor Duurzame Economische Ontwikkeling. “Het gaat hier om niet meer dan het zoveelste banale winkelcomplex, dat andermaal de concurrentie aangaat met de winkelstraten in de omliggende Brusselse en Vlaamse gemeenten”, zo zegt Unizo.