Dominiek Dumoulin en Waterland duwen omzet United Petfood naar 1,2 miljard euro

Dominiek Dumoulin (Foto: RV)

De Vlaamse groep United Petfood, producent van dierenvoeding, stevent af op een groepsomzet van 1,2 miljard euro. Dat cijfer werd gisteren bekend gemaakt naar aanleiding van een nieuwe overname die het bedrijf heeft gerealiseerd en wel voor het eerst in Scandinavië. De Deense fabrikant Vital Petfood Group is nu in Belgische handen. United Petfood wordt geleid door Dominiek Dumoulin en zijn neef Dries Eeckhout. In 2016 stapte de durfkapitalist Waterland in het kapitaal van het bedrijf en verwierf 50 % van de aandelen. Daarna volgden de overnames elkaar snel op. Van een Belgisch bedrijf, met beperkte aanwezigheid in Frankrijk, groeide het uit tot een internationale speler, met 20 vestigingen in heel Europa en export naar meer dan 100 landen.

“De overname van Vital Petfood zal ons netwerk van productievestigingen flexibeler maken en onze productie dichter bij onze klanten in Scandinavië brengen.”, zo klinkt het in een persbericht. De fabriek van Vital Petfood ligt in Olgod, in de regio Zuid-Denemarken. Vital Petfood is een fabrikant van brokken voor katten en honden in opdracht van premium- en huismerken, en levert voornamelijk aan supermarkten, merkeigenaren en dierenspeciaalzaken. Met de groeistrategie van United Petfood werd ook gediversifieerd. Naast droge voeding kwamen via gerichte overnames ook natte voeding, koekjes en snacks in het gamma.In 2021 verdwenen de Waterland bestuurders uit de overkoepelende UP Holding en kwam de controle over het bedrijf terecht bij de commanditaire vennootschap Argos. Daarin zou Waterland een meerderheid controleren. In een gesprek met de krant de Tijd zei Dumoulin vorig jaar dat beslissingen evenwaardig worden genomen. ‘Als het niet goed voelt, doen we het niet. We delen 100 procent dezelfde visie: focus, degelijkheid, professionalisme. Eerst je eigen huis op orde hebben voor je eraan kan denken het huis van de buurman over te nemen.’

Op het moment van de instap van Waterland hadden Dumoulin en Eeckhout op eigen houtje zes overnames gedaan, en ze zagen ruimte voor nog veel meer. ‘De ervaring van Waterland heeft onze groei een boost gegeven’, zegt Dumoulin. ‘Het grote voordeel is dat we een extra partner hebben om mee te sparren en van gedachten te wisselen, een partner met veel kennis van zaken die zijn huiswerk zeer goed maakt. Sommige overnames, waar we nu erg blij om zijn, zouden we niet gedaan hebben zonder hen.’ Net voor Kerstmis kocht de groep ook al haar Nederlandse sectorgenoot De Haan Petfood over, een producent van natte honden- en kattenvoeding in blik. Daarmee heeft United Petfood nu zes vestigingen in Nederland. United Petfood heeft nu fabrieken in België, Hongarije, Italië, Roemenië, Spanje, Turkije, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en binnenkort dus ook in Denemarken. Wanneer Waterland in 2016 aan boord kwam, bedroeg de omzet 120 miljoen euro en boekte United Petfood een brutobedrijfswinst van 21 miljoen euro.