Drie Rijkste Belgen zijn benoemd tot baron

Urbain Vandeurzen

Noblesse oblige. De nationale feestdag nadert en dus maakt het hof bekend wie een nieuwe adellijke titel krijgt toebedeeld. In eerste rangorde gaat het om drie ondernemers uit onze lijst: Urbain Vandeurzen, de drijvende kracht achter het investeringsfonds Smile Invest, goed voor een vermogen van 480 miljoen euro, Gaëtan Hannecart, hoofdaandeelhouder en CEO van de grootste projectontwikkelaar van residentiële woningen Matexi met hoofdzetel in Waregem, goed voor een vermogen van 300 miljoen euro, en de antiquair-ondernemer Axel Vervoordt die staat voor een vermogen van 65 miljoen euro. Ze zijn alle drie benoemd tot baron.

In totaal deelde koning Filip veertien titels toe van baron of barones. Het gaat naast de drie genoemden hierboven om Marc Michils, de voorzitter van Kom op tegen Kanker, de bezielster van SOS Kinderdorpen Barbara Schmidburg, de computeronderzoeker Patricia Maes, de voormalige topvrouw van Flanders Investment and Trade Claire Tillekaerts, François d’Adesky, die zich inzet voor de rechten van metissen, Carine Verstraeten, de organisator van de 20 kilometer van Brussel, de criminologe Salomé Van Billoen, de scheikundige Véronique Halloin en voormalig CEO van Euroclear Lieve Mostrey. Daarnaast zijn er nog twee banden met de groep Solvay. Alexis Brouhns wordt baron, de man was vroeger ambassadeur en bekleedde een topfunctie bij Solvay. Op vandaag is hij de organisator van de komende pausreis naar België. En dan is er nog Pierre Gurdjian, hoofd van de Franstalige universiteit ULB en bestuurder bij Solvay.



In de brede pers sprint de popartiest Stromae meest in het oog. Hij wordt gedecoreerd als Commandeur in de Kroonorde. Ook in dat rijtje: dokter Reginald Moreels, onderzoeker Damya Laoui, chef-kok Seppe Nobels en collega Sang Hoon Degeimbre, de directeur van het Centrum voor Solidariteit en Trauma (Solentra) Geertrui Serneels, Theo Vaes van ArmenTeKort, een organisatie die strijdt tegen kansarmoede, de auteurs Geneviève Damas, Caroline Lamarche en Marie Paquay en Ayman Ramdani van Play4Peace, een organisatie die jongeren ondersteunt in Brussel. Rechter Christine Matray krijgt de titel Grootofficier in de Leopoldsorde. De gynaecologe en politica Marleen Temmerman en chef-kok Peter Goossens (ex-Hof Van Cleve) mogen zich Commandeur in de Leopoldsorde noemen.