NIEUW – Franse staat maakt Axel Vervoordt “Officier des Arts et des Lettres”

Axel Vervoordt met de Franse ambassadeur Hélène Farnaud-Defromont.

In zijn kasteel in s’-Gravenwezel kreeg de gereputeerde antiekhandelaar en kunstkenner Axel Vervoordt van de Franse ambassadeur in België Hélène Farnaud-Defromont het ereteken van “Officier des Arts et des Lettres” uitgereikt. Op die manier wil de Franse regering de inzet van de 72-jarige Vervoordt voor de verspreiding van cultuur, ook Franse cultuur, belonen. “Kunst heeft een belangrijke plaats in ons leven, aldus Vervoordt in zijn dankwoord, omdat kunst ons leven mooier maakt, niet enkel esthetisch maar ook spiritueel. (…) Kunst is altijd voor geweest op zijn tijd, zelfs soms 50 jaar voor de wetenschap, omdat de kunstenaar op zijn intuïtie voortgaat en de toekomst aanvoelt. Het is buitengewoon die ongelofelijke intuïtie van de kunstenaar te kunnen delen.”

Vervoordt raakte bekend als de redder van de Antwerpse Vlaeykensgang, één van de mooiste, verborgen straatjes in het centrum van Antwerpen opgebouwd rond tien 16de eeuwse huisjes. Vervoordt redde het straatje in de jaren 1970 van de sloophamer, kocht de site op en restaureerde ze volledig. Nu is het een toeristische must geworden. Vervoordt zelf bouwde een carrière uit als een inrichter van de woningen van de meest vermogende Belgen. Zelf bouwde hij zijn antiekhandel uit in zijn kasteel in ‘s-Gravenwezel, een activiteit die nu door zijn zonen wordt verder gezet.Bekijk hier de video van de uitreiking van het Franse ereteken aan Axel Vervoordt in zijn kasteel in ‘s-Gravenwezel en lees daarna verder onder de video.

De reputatie van Vervoordt overstijgt ook probleemloos de grenzen van tijd en ruimte. Begin dit jaar kwam hij in het nieuws als de inrichter van de minimalistische villa in Los Angeles van het Hollywoodkoppel Kim Kardashian en Kanye West. Binnen is alles gebroken wit en werd gestreefd naar een stijl die volgens Kanye het midden houdt tussen “een Belgisch klooster” en “een moderne mansion”. De rapper Kanye ontmoette Vervoordt op internationale antiekbeurzen. “Toen ik zijn ontwerpen zag, dacht ik: deze man kan zelfs het huis van Batman maken. Ik moét met hem samenwerken. Het was een hele onderneming om Axel naar Calabasas te laten komen om dit huis opnieuw uit te vinden.”

Ik ontdekte dat Kim en Kanye fantastische mensen zijn. We hebben dezelfde waarden in het leven zoals respect voor schoonheid en de spiritualiteit van kunst, zei Vervoordt. Je zou het een geloof kunnen noemen, een zoektocht naar rust en positieve energie. We hadden diepe gesprekken over de geest en de belangrijkheid van stilte.”