DURFKAPITAAL – Broers Van Rompay stappen mee in kapitaaloperatie van Imcyse

Stijn Van Rompay

De broers Pieter en Stijn Van Rompay zijn gevolgd in een belangrijke kapitaaloperatie bij het Waalse biotechbedrijf Imcyse. Dat heeft 35 miljoen euro verzameld om zijn onderzoek naar immunotherapie tegen auto-immuunziektes verder uit te voeren. Beide broers, veertigers en gekend van hun vroeger bedrijf Docpharma, zijn ingestapt via de investeringsholding Biogenosis waarvan ze de belangrijkste aandeelhouders zijn. Imcyse werkt aan de behandeling van auto-immuunziektes zoals diabetes type 1 en multiple sclerose.

Imcyse ging in 2010 van start met onderzoek naar celtherapie, waarbij bloedcellen van een patiënt in een labo werden behandeld en opnieuw ingespoten. Maar die therapie bleek onbetaalbaar, tot 100.000 euro per patiënt, en ook niet adekwaat. Uit het onderzoek groeide wel een behandeling tegen auto-immuunziektes met peptiden.



Het bedrijf verzamelde nu 28 miljoen euro durfkapitaal en 7 miljoen euro in de vorm van bankleningen en Waalse subsidies. De kapitaalronde waardeert het bedrijf voor de kapitaalverhoging op 25 miljoen euro. Belangrijkste speler bij de operatie is het investeringsfonds LSP, dat voor 2 miljard euro beleggingen in de gezondheidssector beheert in Europa en de VS. De rest kwam van Belgische en Waalse overheidsfondsen (FPIM, SRIW en Noshaq), de KU Leuven en zoals gezegd Biogenosis, dat met 4 miljoen euro over de brug kwam.