Echtpaar Biesmans koopt met Tectum concurrent DSB en meteen ook een kasteel

Kasteel Borghof (Foto: RV)

De Genkse dak- en gevelbouwer Tectum koopt de aannemersactiviteiten DSB over van de roofingspecialist Derbigum. Die overgenomen afdeling staat voor een omzet van 9 miljoen euro. Tectum is gespecialiseerd in de constructie van daken en gevels in België, Nederland en Polen. De groepsomzet van Tectum is goed voor 220 miljoen euro. Het bedrijf is in handen van de familie Biesmans, meer bepaald van Jean Biesmans en Ingrid Nelissen. Die laatste is actief met haar eigen bedrijf In Line Interieurarchitectuur. Meer specifiek voor dat bedrijf kocht het echtpaar recent het kasteel Borghof in Piringen (Tongeren) van de Limburgse architect Alfredo De Gregorio. Het kasteel moet nu het interieurbedrijf In Line mee vorm geven.

Derbigum is vooral bekend van zijn fabriek voor dakmembranen in het Waals-Brabantse Perwez. De roofing van Derbigum ligt wereldwijd op meer dan 2 miljoen gebouwen, waaronder het Witte Huis in Washington. Concreet wordt Derbigum gecontroleerd door de holding Imperbel. Vorig jaar verkochten de families Blake, de Goussencourt en Molitor, afstammelingen van de oprichter, de controleholding Imperbel aan de Ierse groep Kingspan. Dit beursgenoteerde bouwmaterialenbedrijf, gespecialiseerd in isolatie, is al langer actief in België. Zo kocht het in 2015 het West-Vlaamse staalplaatbedrijf Joris Ide. Kingspan blijft nu eigenaar van de Derbigum-fabriek in Perwez, maar het aannemersbedrijf dat roofing installeert werd verkocht aan Tectum. Dat laatste bedrijf is dan weer gespecialiseerd in de constructie van daken en gevels in België, Nederland en Polen. Daarnaast verdeelt het bedrijf dak- en gevelmaterialen in België en Nederland. Door de aankoop van DSB verstevigt Tectum zijn positie in Brussel en Wallonië. Het bedrijf uit Genk wil elk jaar 12 tot 15 procent groeien. Vorig jaar kocht het SIX Dak & Gevel uit het West-Vlaamse Izegem over. De Limburgse familie Biesmans heeft de meerderheid van Tectum Group in handen.Kasteel Borghof

Samen met de overname van DBS werd bekend dat het echtpaar Biesmans-Nelissen ook het kasteel Borghof kocht. Dat Limburgse kasteel was jarenlang het visitekaartje van de bekende architect Alfredo De Gregorio. In het gebouw was niet alleen de woning van de architect ondergebracht, maar ook een B&B en het architectenbureau De Gregorio & Partners. Vorig jaar zette De Gregorio het kasteel in de markt met een vraagprijs van 4,5 miljoen euro. Dat bedrag omvatte het kasteel, de aanpalende boerderij en het 5,5 hectare groot domein met onder meer een park en hoogstamboomgaard.

Volgens de kranten van het Mediahuis zal het ondernemingskoppel Biesmans-Nelissen een groot deel van hun professionele activiteiten op het domein onderbrengen. “Huize Borghof wordt de nieuwe thuis voor In-Lijn, het bureau voor interieurarchitectuur dat ik bijna 35 jaar geleden heb opgericht”, zegt Ingrid Nelissen. Aangezien Jean Biesmans ereconsul van Polen is, verhuist ook het Pools consulaat mee van Bilzen naar Piringen. De rest van de vrije ruimte zal worden ingericht als flexibele kantoren en polyvalente ruimtes. De verkoopprijs werd niet bekendgemaakt, maar zou onder de vraagprijs van 4,5 miljoen euro liggen. Het vermogen van de familie Biesmans loopt op tot 24 miljoen euro.