Emsens incasseert (lichte) klap

scr-sibelcoVoor het eerst in haar 144-jarige geschiedenis boekt de grondstoffen multinational SCR-Sibelco, in handen van de familie Emsens, verlies. Voor het jaar 2015 bedroeg dat verlies 84 miljoen euro tegenover een winst van 240 miljoen euro in 2014. Die terugval is volledig te wijten aan mindere verkopen, voornamelijk van fractiezand, in de Verenigde Staten. Fractiezand wordt onder meer gebruikt bij de productie van schaliegas. Het vermogen van de familie Emsens, ondertussen goed voor een 200-tal familieleden die dividend gerechtigd zijn, valt met 60 miljoen euro terug. Maar hun vierde plaats in onze ranglijst komt daardoor geenszins in het gedrang.



Waar 2014 een recordjaar was voor SCR-Sibelco viel 2015 even anders uit. Oorzaak daarvan is de olieprijs die vorig jaar zakte naar een historisch dieptepunt. Dat zette een rem op de productie van schaliegas in de VS. Precies die laatste markt bezorgde SCR-Sibelco groeicijfers in het verleden. Bij de productie van schaliegas wordt immers massaal veel fractiezand gebruikt om de lege gasbellen terug op te vullen en te stabiliseren. Als gevolg van deze terugval daalde de omzet van SCR-Sibelco in de VS met 17 procent en op groepsniveau met 6 procent.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf in de VS weinig beterschap. De volumes zullen onder druk blijven staan. Voor de activiteiten buiten de VS verwacht SCR-Sibelco wel een lichte vooruitgang. Het is nu nog wachten op de resultaten van de groepen Etex en Aliaxis. Samen vormen die de activiteit in de sector van de bouwmaterialen, de tweede grote industriële poot van de familie Emsens.