En daar is de “zwarte prins” weer

Prins Henri de Croÿ is boven water gekomen in Dubai. Hij blijkt er de spilfiguur te zijn van de offshore vennootschap Helin International. Die beticht er de Russische bankier Aleksei Korotaev van 17,7 miljoen euro te hebben ontvreemd. Als gevolg van een klacht van Helin zit Korotaev nu al enkele maanden in een Dubaise cel. Begin dit jaar kwam Korotaev naar voor als poteniële nieuwe eigenaar van de Nederlandse voetbalploeg Roda JC. Henri de Croÿ van zijn kant werd in 2015 definitief vrijgesproken van het opzetten van frauduleuze kasgeldvennootschappen voor een 20-tal vermogende Belgen. De advocaten van De Croÿ lieten de rechtsgang 17 jaar lang aanslepen. U kan dat hier lezen.



Aleksei Korotaev is een Rus met Zwitserse nationaliteit die in Dubai woont. De 36-jarige Korotaev was in zijn jeugd zelf actief als voetballer en schoonspringer in Zwitserland, waar hij in de jaren negentig met zijn ouders naartoe verhuisde. Hij werd eerst actief bij de Zwitserse bank HSBC als relatiemanager voor vermogende klanten. In 2011 stapte hij over naar de nationale bank van Dubai. Later creëerde hij zijn eigen investeringsvehikel AK Investments. Recent investeerde die nog in de oprichting van een nieuwe bank op in het Afrikaanse Djibouti.

In januari werd bekend dat Korotaev Roda JC ging overnemen. Hij investeerde ook onmiddellijk in de aankoop van enkele spelers. Prompt volgde daarop in Dubai een klacht van het financieel adviesbedrijf Helin International. Blijkt dat Korotaev een ongedekte cheque hanteerde van 17 miljoen euro, geld dat blijkbaar bestemd was voor de klanten van Helin. Op 12 februari wordt hij in Dubai veroordeeld tot drie jaar cel. Maar volgens Korotaev hebben zijn tegenstanders bij Helin via valse handtekeningen miljoenen van zijn bankrekening gehaald. Daardoor kon hij de cheque van 17,7 miljoen niet dekken. De zakenman gaat in hoger beroep en heeft zelf een claim ingediend tegen Helin.