Eric Domb: Frank Vandenbroucke gedraagt zich als een Romeinse keizer

Eric Domb (midden) tussen de panda’s waarmee hij furore maakte. (Foto: Belga Image)

Het werd duidelijk teveel voor Eric Domb, de Waalse ondernemer die samen met Marc Coucke (30 %) het dierenpark Pairi Daiza controleert en exploiteert. Vorige week besliste de federale regering dat dierenparken op 14 december dicht moeten blijven. Zonder enige wetenschappelijke onderbouwing, zegt Domb in een lang bericht op zijn Facebook account. Vooral minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is kop van jut en dat na zijn uitlating dat de regering met de verplichte sluitingen in eerste instantie mikt op een psychologisch schokeffect. “Het doet ons denken aan het antieke beeld van de gladiator die wacht op de duim van de keizer. Naar beneden? Dan sterft hij. Naar boven? Dan leeft hij. Zo besluit de keizer”, aldus Domb. “Maar we leven niet in de tijd van gladiatoren, keizers en de Romeinse dictatuur. We leven in de 21ste eeuw, en in een democratie.”

Eric Domb had er duidelijk op gerekend dat Pairi Daiza open zou zijn in de eindejaarsperiode, zeker omdat “onze teams hard aan de slag waren om het park klaar te krijgen voor een heropening”. In zijn brief op Facebook belooft Domb aan zijn personeel om de tewerkstelling binnen het bedrijf te beschermen, “ondanks de genadeloze financiële tegenslag”. Eerder al werd bekend dat Pairi Daiza aankijkt tegen een verlies door corona van 20 tot 30 miljoen euro. De verklaringen van Vandenbroucke komen dan ook hard aan. De SP.a minister stelde dat er een schokeffect nodig was wanneer de overheid eind oktober besloot om niet-essentiële winkels te sluiten, terwijl hij tegelijk erkende dat een gecontroleerde opening van deze zaken geen gevaar vormde. “We hebben gewoon niet gewild dat er een eindeloze reeks van versoepelingen komt, je moet dus ergens stoppen. En we zijn gestopt bij: baantjes gaan zwemmen, en musea bezoeken.” aldus de minister die dus met zoveel woorden zei dat “dierentuinen en alle andere sectoren die al bewezen hebben op een veilige manier openluchtactiviteiten te kunnen laten plaatsvinden, maar moeten wachten”.



Domb is naar eigen zeggen sprakeloos. “In een tijd waarin sommige van onze individuele vrijheden tijdelijk beperkt worden om terechte gezondheidsredenen, is het meer dan ooit aan onze politieke leiders om hun beslissingen wetenschappelijk te rechtvaardigen en ze in alle transparantie te communiceren. Nog tot op de dag van vandaag heeft geen enkele politieke leider, en al zeker niet Frank Vandenbroucke, op een rationele wijze de sluiting van de dierentuinen kunnen uitleggen”, gaat Domb verder. “Nochtans zijn het plekken waar de verspreiding van een virus perfect gecontroleerd kan worden. Het ontbreken van een rationele verantwoording maakt deze unilaterale beslissing – die een aanval op onze vrijheden (ondernemersvrijheid, bewegingsvrijheid, arbeidsvrijheid, vrijheid van ontspanning, educatieve vrijheid,…) met zich meebrengt – ondraaglijk. Ze toont enkel minachting voor de bedrijven, werknemers en hun families die zo hard gewerkt hebben om hun vrijheden te heroveren op een veilige manier voor iedereen.”