Eric Wittouck verlegt focus in de VS naar restaurants

Artal International, één van de centrale Luxemburgse investeringsvehikels van Eric Wittouck, de Rijkste Belg, boekte vorig jaar een winst van 385 miljoen euro tegenover 173 miljoen euro het jaar daarvoor. Met Artal investeerde de nu 77-jarige Wittouck 8,7 miljard euro in bedrijven, een waardering die na neerwaartse correcties nu op 5,9 miljard staat. Het eigen vermogen van de holding bedraagt nu 4,3 miljard euro. Binnen Artal is Amaury Wittouck, 37 jaar, de vaste vertegenwoordiger van de familie. Maar ook de andere kinderen van Eric Wittouck kregen recent bestuurdersmandaten binnen de groepsstructuur.



Met Artal controleert Wittouck ondermeer zijn Amerikaanse investeringsmaatschappij Invus. Die investeerde recent succesvol in de nieuwe groep Cava, een keten van mediterraanse fastfoodrestaurants in de VS. Na de beursgang van Cava op Wall Street verkocht de familie voor meer dan een half miljard euro aandelen en haar resterende belang als grootste aandeelhouder is omgerekend nog eens 2 miljard euro waard. Later volgde de financiële instap in Seoulspice, voorlopig nog een kleine keten van Koreaanse restaurants in de VS. Beide participaties lopen over Invus. CEO Eric Shin van Seoulspice zei in een interview met het blad Washington Business Journal dat hij zijn keten dezelfde weg wil laten volgen als Cava. Volgens Shin is Invus ook aan het uitkijken naar andere restaurantformules om te steunen.

De familie van Eric Wittouck maakte initieel fortuin met het bedrijf Tiense Suiker. Wittouck zelf resideert ondertussen in Monaco. Zijn oudste zoon Amaury kreeg de jongste jaren een belangrijke rol in het beheer van het familievermogen binnen een aantal Luxemburgse vennootschappen. Eén van die vennootschappen is de holding Westend die mee Artal controleert. Zijn sinds kort zijn daar ook de drie andere kinderen van Wittouck bestuurder geworden: Kyril (34), Amandine (39) en Flore Wittouck (38). Bij de familie stichting naar Nederlandse recht van de Wittoucks is Amaury, afgaande op de officiële Nederlandse bedrijvendatabank, nog steeds de enige bestuurder.