Rijkste Belg Eric Wittouck incasseert 122 miljoen euro op Cava-aandelen

(Foto: Cava Group)

De Rijkste Belg Eric Wittouck verkoopt twee miljoen aandelen van de Cava Group, een keten van mediterrane fastfoodrestaurants in de VS met gerechten als pita, falafel, hummus en salades. Hij incasseert daarmee 132 miljoen dollar of 122 miljoen euro. Eerder dit jaar in februari verkocht hij al 3,5 miljoen aandelen toen tegen 53,60 dollar per stuk, goed voor een opbrengst van bijna 188 miljoen dollar. De twee operaties zijn samen goed voor 320 miljoen dollar. Eric Wittouck is momenteel de grootste aandeelhouder van Cava Group. In 2021 betaalde hij 190 miljoen dollar voor 32 % van de aandelen van Cava Group. Na beide verkoop operaties is die participatie nu tegen de huidige beurskoers 1,8 miljard dollar waard. Het operationeel beleid van het familiaal vermogen is momenteel in handen van Amaury Wittouck, zoon van de 77-jarige Eric Wttouck. Amaury Wittouck is ook voorzitter van de Luxemburgse Artal Group, de investeringsgroep van de familie.

De aandelen van Cava Group werden in de zomer van vorig jaar geïntroduceerd op Wall Street. De koers van het aandeel staat nu 80 procent hoger dan bij die introductie. De huidige verkoop van aandelen door de familie Wittouck, in hoofdzaak vader Eric en zoon Amaury, werd opgemerkt door de Tijd. Cava Group is de grootste keten van restaurants in de VS voor de mediterrane keuken. Drie Amerikanen met Griekse roots openden in 2006 het eerste restaurant van de keten in de staat Maryland. In 2018 kwam er een kwantumsprong met de overname van Zoës Kitchen. Die snelle groei werd ondersteund door een reeks privé-investeerders, waaronder de Luxemburgse investeringsmaatschappij Artal van Eric Wittouck.



Wittouck startte zijn fortuin op eind vorige eeuw met de verkoop van het familiebedrijf Tiense Suiker. De opbrengst daarvan recycleerde hij succesvol in de aankoop van de Amerikaanse groep Weight Watchers. Tegelijkertijd werd hij een succesvolle investeerder op Wall Street. In 2017 verkocht hij op de Amerikaanse beurs zijn participatie in Blue Buffalo, een producent van biologische voeding voor dieren. Hij boekte daarop een winst van 1,8 miljard dollar. Met Cava kan hij nu opnieuw een miljardenwinst boeken. De groep bedrijven waarmee de familie haar belangen aanstuurt, wordt nu gecontroleerd door zoon Amaury.