Eugène Alen zoekt partner voor verlieslatend Belisol

Eugène Alen met dochter Patricia (Foto: Belisol)

De Limburgse familie Alen is op zoek naar een minderheidspartner voor hun ramen en deurenbedrijf Belisol. Volgens de Tijd, die het nieuws brengt, is dat proces al vergevorderd. En dat is op zich opmerkelijk. Belisol is al enkele jaren verlieslatend. Vorig jaar bedroeg dat verlies 6,5 miljoen euro, het jaar daarvoor 8,4 miljoen euro. Belisol is actief in een markt met veel concurrentie en kleine marges. Vader Eugène Alen, 69 jaar, werkt ondertussen ook aan een successie van het bedrijf naar zijn drie dochters. Eerder al stapte de Franse concurrent Altrya in het kapitaal van Belisol maar dat verhaal liep niet goed af.

Belisol, gespecialiseerd in het plaatsen van ramen en deuren, bestaat momenteel uit 75 showrooms in drie landen: België (43), Nederland (19) en Frankrijk (13). Een groot deel van die verkooppunten wordt uitgebaat door franchisenemers. Met het tweede merk KwadrO wordt via 20 vestigingen in Vlaanderen gemikt op een jonger publiek. Vorig jaar was de groep goed voor een omzet van 88 miljoen euro, evenveel als in 2018. Maar het bedrijfsverlies liep wel op van 1,6 naar 4,7 miljoen euro.



In 2010 nam Belisols Franse sectorgenoot Atrya 50 % op van het kapitaal van de groep. Atrya kocht die aandelen van Theo De Backer en Guy Lambin. Dat waren destijds samen met Alen de oprichters van het bedrijf. Die samenwerking leverde echter niet veel op. Vijf jaar later, in 2015, kocht Eugène Alen de Fransen uit. Waarop die laatste van lieverlee meteen zelf eigen vestigingen gingen openen in België. Nu zijn dat er al 8 met de bedoeling dat het er 30 worden in de toekomst. De Franse groep staat voor een omzet van 400 miljoen euro.