Familie Alen [571]

Alen Isabelle en Fréderic

Vermogen € 32 555 000
Gekend als Belisol
Activiteit Productie van ramen en deuren
Inplanting Hasselt
Tendens Dalend
Huidige positie 571


In 1977 opende Eugène Alen samen met twee partners zijn eerste showroom waarin hij de ramen en deuren tentoon stelde die hij zou produceren. Eugène Alen zweerde bij het uitbouwen van een netwerk van winkels, de meeste onder franchise. “De klant wil het product steeds meer in het echt zien, maar is steeds minder bereid om zich ver te verplaatsen, zo zegt hij. Het toevoegen van winkels, is voor ons een verhaal van ‘knippen’ en ‘plakken’. Een extra winkel vraagt een investering van 75.000 euro aan Belisol en 150.000 euro aan de franchisenemer.” Ondanks de moeilijke marktomstandigheden, plaatst Belisol dagelijks bij 150 gezinnen ramen en deuren. Belisol heeft tot op vandaag nog geen verlies geleden maar ondervindt nu wel zware concurrentie uit Oost-Europa.

In 2010 verwerft Atrya, de marktleider in Frankrijk, 50 procent in Belisol, marktleider in België met een marktaandeel van 15 %. Op dat moment daalt het aandeel van Alen in zijn bedrijf van 70 procent naar 50 procent. Zijn twee andere partners stappen uit. In 2014 koopt Alen zijn Franse partner terug uit en verwerft hij opnieuw de volledige controle over het bedrijf.

Twee van de drie dochters van Eugène Alens, Patricia en Isabelle, werken in het bedrijf. Net als hun echtgenoten. Zoals hun vader studeerden ze allen rechten in Leuven. Bij Belisol zelf werken 160 mensen. Inclusief de medewerkers in de 77 winkels van de 53 franchisehouders zijn er dat 1.000.