Pieter Tsjoen [570]

Vermogen € 32 560 000
Gekend als Vento
Activiteit Productie van metalen hulpstukken voor airco
Inplanting Oudenaarde
Huidige positie 570


Vader Luc Tsjoen richtte in 1978 Airkan op, een bedrijf dat ronde en rechthoekige luchtkanalen bouwt. Verbindingsstukken kocht hij bij het Zweedse Lindab. Wanneer die laatste besluit zelf ook luchtkanalen te gaan produceren, en op die manier een concurrent werd van zijn vroegere klant Airkan, is zoon Pieter Tsjoen net afgestudeerd als bedrijfsrevisor. Hij wil in eerste instantie ervaring opdoen bij een aantal grote consultants maar zijn vader roept zijn hulp in. Wat kan hij doen als antwoord op de nieuwe concurrent Lindab? Pieter Tsjoen gaat de dief verslaan met zijn eigen wapens. In Oudenaarde start hij Vento op als een producent van hulpstukken voor luchtkanalen.

Tsjoen bouwt Vento op aan de hand van twee pijlers. Export van producten over de hele wereld en innovatie naar de productie van ronde hulpstukken die in de plaats komen van rechthoekige stukken.

Maar in de buitenwereld raakt Tsjoen vooral bekend als rallykampioen. Dat rallyverleden, goed voor acht titels als Belgisch kampioen, levert hem geen extra klanten op, maar het kost er hem ook geen. “Er zijn wel wat parallellen te trekken: stressbestendigheid, onder grote druk snel kunnen reageren, teamwerk en het vertrouwen dat je in je medewerkers stelt en zij in jou. Je leert ook relativeren.” zo zegt hij daarover.