Familie Sas [569]

Herman Sas

Vermogen € 32 730 000
Gekend als Koffie Sas
Activiteit Koffiebedrijf - beheer vermogen
Inplanting Beerse
Huidige positie 569


In 1947 richt Frans Sas een kleine koffiebranderij op in Vosselaar in de Antwerpse Kempen. Met een klein brandertje voorziet hij in de koffiebehoeften van particulieren en kleine kantoren in de buurt. De jongere broers André en Herman, de jongste telg van het gezin, stappen begin jaren zestig mee in de zaak en het bedrijf verhuist in 1964 van Vosselaar naar het naburige Beerse.

Met name Herman Sas blijkt een boontje te hebben voor het ondernemerschap. Hij start met de productie van éénkopsfilters en gaat deze aan supermarktketens en andere koffiebranderijen aanbieden om hun merknamen te verkopen. Met veel succes. De kiem van Sas Koffie als private label specialist is gezaaid.

In 1980 investeert Sas Koffie in de bouw van een nieuwe site vlakbij op hetzelfde bedrijventerrein in Beerse. De huidige koffiebranderij bevindt zich nog steeds op deze plaats. De productie van merklabel wordt steeds belangrijker binnen het bedrijf. Er wordt geïnvesteerd in machines die brickpacks en ventielverpakkingen produceren. Binnen Europa vervult Sas een pioniersrol wanneer ze als eerste koffiepods produceren. Lang voor er van Senseo sprake was, konden deze pods dienst doen in speciale houders voor espresso-machines. In 2002 is Sas de eerste die Senseo-pads aanbiedt onder private labels. Dit product zal er de komende jaren voor zorgen dat Sas ook in de buurlanden een koffiebranderij van betekenis wordt. Later wordt gestart met met de productie van Nespresso-compatibele capsules. De familie Sas verovert daarmee een plaats tussen de grotere spelers. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf is het aandeel van de export meer dan 50%. De omzet is op 10 jaar tijd verdrievoudigd.

In 2009 overlijdt oprichter Frans Sas overlijdt op 94 jarige leeftijd. Vijf jaar daarvoor was ook al Frans overleden. Nu is Herman nog de enige overlevende van de drie startende broers. Dominic, de zoon van Herman, maakte in de jaren ‘80 carrière in de muziekindustrie als de producer van de new beat band Confetti’s. Die scoorde een internationale hit met ‘The sound of C’. In 1990 werd de band stopgezet waarna Dominic Sas in het familiaal bedrijf stapte. In 2021 verkocht de familie haar koffiebedrijf aan de concurrent Miko van de familie Michielsen.