Rudi Pauwels [573]

Rudi Pauwels

Vermogen € 32 416 352
Gekend als Biocartis
Activiteit Biotechnologie
Inplanting Mechelen
Huidige positie 573


Rudi Pauwels heeft een sterke reputatie als biotechondernemer en opstarter van nieuwe bedrijven. Hij ontwikkelde in het verleden verschillende aidsremmers bij Tibotec-Virco, verkocht aan de Amerikaanse multinational Johnson & Johnson, en zette in ons land nog enkele andere biotechbedrijven op de kaart, waaronder Galapagos. In 2015 werd Biocartis gelanceerd op de aandelenbeurs Euronext in Brussel. Daarbij werd 115 miljoen euro opgehaald.
Als zijn grootste inspiratiebron noemt Pauwels dokter Paul Janssen, arts en stichter van Janssen Pharmaceutica, en mentor van Pauwels.
Net als Janssen wil Pauwels mensen gezonder maken. “Ik heb hem ontmoet toen ik onderzoek deed naar het aidsvirus”, vertelt Pauwels aan de krant Het Nieuwsblad. “Zijn motto was om te gaan voor de medische doorbraak. Wie is dat beter gelukt dan hem? Hij heeft met zijn team niet minder dan 80 geneesmiddelen ontwikkeld. De kick is om echt een verschil te kunnen maken in het leven van veel mensen.”
De machine waarmee Pauwels dat wil doen, luistert naar de naam Idylla. Het is een mobiel minilaboratorium dat eruitziet als een kleine dvd-speler met een tabletvormig scherm. In de lade kunnen cassettes met kleine monsters bloed, urine of ander lichaamsweefsel geplaatst worden. Het apparaat analyseert het monster en levert in anderhalf uur de gegevens waarmee een arts of laborant een diagnose kan stellen.
Rudi Pauwels heeft West-Vlaamse landbouwersroots maar is nu verkast naar Mechelen. “Ik heb geleerd dat hard werken loont. Dat je moet doorbijten, maar ook dat je voor jezelf moet kunnen zorgen. Mijn grootouders zaten dag en nacht op het veld, altijd in de weer voor hun plantjes”, aldus Pauwels.