Philippe Detaellenaere [575]

Vermogen € 32 216 000
Gekend als DL Chemicals
Activiteit Productie van siliconen en stopverf
Inplanting Sint-Eloois-Vijve (W-Vl)
Huidige positie 575


In 1936 besloot Richard Detaellenaere zijn werk als vlasbewerker achter zich te laten. Hij startte met de productie van verf en stopverf mastiek. Beiden gebruiken olie van lijnzaad als basisproduct. Dat legt meteen de band naar vlas. Richard trok met hond en kar van deur tot deur. Zijn eerste klanten vond hij onder de schilders en schrijnwerkers. In de jaren 60 nam zijn zoon Daniel de leiding over. Hij moest daarbij een fundamentele keuze maken: doorgaan met verf of doorgaan met stopverf. Hij koos voor dat laatste product. Het bedrijf kreeg een nieuwe naam, DL Chemicals, en groeide uit tot een nichespeler in stopverf en siliconen. Meteen ook een concurrent van de grote broer Soudal uit Turnhout.

Nu is met Philippe Detaellenaere de derde generatie aan het bewind. DL Chemicals is in hoofdzaak een exportbedrijf. 75 procent is bestemd voor buurlanden of landen uit het voormalige Oostblok, waar gewezen voetballer Josip Weber van start ging als vertegenwoordiger van het bedrijf. Nu heeft zijn zoon die taak overgenomen. 

Philippe Detaellenaere nam het bedrijf over in 2002. Toen was DL Chemicals goed voor 17 miljoen euro omzet. Bijna 20 jaar later is dat 52 miljoen euro, goede voor een cash flow van om en bij 10 % van die omzet. In 2019 acht Philippe Detaellenaere zijn bedrijf sterk genoeg om terug aan te knopen bij de uitdaging waar zijn vader voor stond en neemt hij de verlieslatende verffabriek Libert Paints in Gent over. Libert Paints is goed voor 40 jobs, maar zit al enkele jaren in moeilijk papieren. Het bedrijf produceert muurverven, en speciale verven. De omzet zakte in enkele jaren 30 procent weg tot 7,8 miljoen euro, terwijl de gecumuleerde verliezen opliepen tot 2,3 miljoen euro. In 2016 verhuisde Libert Paints onder druk van milieuorganisaties en het Gentse stadsbestuur van vlak bij een natuurgebied naar de Gentse haven. ‘Het is mooi te zien dat de bedrijfsleiding de moed heeft om deze nieuwe fabriek te zetten’, zei Mathias De Clercq, toen schepen van de Haven en nu burgemeester, bij de officiële opening. Het nieuwe gebouw was voorzien op een forse groei van de productievolumes, maar die kwam er niet.

Detaellenaere is ook een sportfanaat. Zo is hij aandeelhouder van de voetbalclub Zulte-Waregem. DL Chemicals heeft er een skybox en is sponsor. Tot zijn achttiende stond hij zelf op het plein, bij de reserven. Daarna stortte hij zich met volle overgave op atletiek, en werd hij in 1985 op de Heizel zelfs Belgisch kampioen op de 800 meter.