De families Vermeersch en Carrein [578]

Vermogen € 32 133 000
Gekend als Floralux
Activiteit Uitbating tuincentra
Inplanting Dadizele (W-Vl)
Huidige positie 578


Floralux startte in 1956 als een kleine bloemenwinkel in de schaduw van de basiliek van het West-Vlaamse Dadizele. De winkel kende een sterke groei, ook al door de pelgrimbezoekers van de kerk. In 1992 opende Floralux een modern serrecomplex in Dadizele. Nu telt het bedrijf telt 150 werknemers, 25.000 m² verkoopsoppervlakte, 1.500 parkeerplaatsen en een omzet van boven de 40 miljoen euro. Floralux omschrijft zichzelf als “het grootste tuin- en decoratiecentrum en nog te klein op veel dagen”. In 2013 werd de winkeloppervlakte van Floralux uitgebreid met 3.000 m² die vooral benut werd door bredere winkelgangen om het winkelcomfort te verhogen. In 2017 werd ook een tuincentrum in het Limburgse Ham overgenomen en vernieuwd tot een centrum van 18.000 m².

Over die omschrijving “het grootste” is wel wat te doen geweest. Floralux werd opgericht door Maurice en Guido Vandenbussche. In 2008 kwam het tot een breuk binnen de familie. De kinderen van Maurice en Guido lieten zich uitkopen. Sedertdien is Floralux in handen van de echtparen Geert Vermeersch – Christiane Vandenbussche en Kris Carrein – Carine Vanpoucke. Die laatste is een nicht van Geert Vermeersch. In 2014, na een niet-concurrentiebeding van 5 jaar, openden de kinderen Vandenbussche echter het tuincentrum Famiflora in Evregnies, nabij Moeskroen, op 25 kilometer van Floralux. Famiflora omvat 23.000 m² winkelopppervlakte tegenover 25.000 voor Floralux. (lees verder hieronder)

(Foto: © Pel Laurens, http://www.forgotten-beauty.com)

Floralux is ook eigenaar van het vroegere Dadipark, een pretpark dat in 1950 werd geopend door de lokale pastoor en kaderde in de bedevaartskarakter van Dadizele en haar basiliek. Er werd echter te weinig geïnvesteerd in het park en in 2002 sloot het na een incident waarbij een jongen zijn arm verloor de deuren. Bedoeling is de site wordt uitgebouwd tot een woon- en recreatiezone. Maar het dossier lijkt moeilijk doorheen de kibbelende gemeenteraad van Moorslede te raken, de moedergemeente van Dadizele. Floralux is ook eigenaar van Vogelpark Walsrode in Duitsland. Maar dat park is verlieslatend. Rode Duivel Kevin De Bruyne profileerde zich ooit als toenmalige speler bij Wolfsburg als peter van het park.