Kerstboomoorlog verdeelt de familie Vandenbussche (opnieuw)

(Foto: Gert Altmann, Pixabay)

Concurrentie is van alle tijden, zeker in een vrije markt. Maar sommige concurrentie is heviger dan andere. Zeker wanneer er onderliggend oude familievetes zijn. Dat is zo tussen de tuincentra Famiflora in Moeskroen en Floralux in Dadizele. In 2008 namen de neven en nichten Vandenbussche afscheid van elkaar om vijf jaar later te eindigen als concurrenten met respectievelijk de tuincentra Floralux en Famiflora. Een scheiding die niet meer goed kwam. Afgelopen weekend gaf Famiflora in Moeskroen gratis 3.000 kerstbomen weg. Dat leverde hen meteen een deurwaardersexploot op waarin Floralux 75 euro eist per gratis weggegeven kerstboom. “Het gaat hier niet om een familievete, maar om een zakelijke beslissing in tijden waarbij heel wat ondernemingen het water aan de lippen staat.” zo klinkt het bij Floralux. De inzet is niet onbelangrijk. Beide bedrijven staan elk voor een omzet van om en bij 45 miljoen euro.

In 1992 opende de familie Vandenbussche Floralux, een modern serrecomplex in Dadizele. Floralux omschrijft zichzelf als “het grootste tuin- en decoratiecentrum en nog te klein op veel dagen”. Precies over die omschrijving “het grootste” is al heel wat te doen geweest. Floralux werd opgericht door Maurice en Guido Vandenbussche. In 2008 kwam het tot een breuk binnen de familie. De kinderen van Maurice en Guido lieten zich uitkopen. Sedertdien is Floralux in handen van de echtparen Geert Vermeersch – Christiane Vandenbussche en Kris Carrein – Carine Vanpoucke. Die laatste is een nicht van Geert Vermeersch. In 2014, na een niet-concurrentiebeding van 5 jaar, openden de kinderen Vandenbussche echter het tuincentrum Famiflora in Evregnies, nabij Moeskroen, op 25 kilometer van Floralux. Famiflora omvat 23.000 m² winkelopppervlakte tegenover 25.000 voor Floralux. In 2014 kwamen beide tuincentra nog in het nieuws wanneer Famiflora een container met reclame neerzette tegenover concurrent Floralux.



Blijkt nu dat Famiflora de afgelopen week verzegeld werd door de politie, op bevel van het parket van Charleroi. De sluiting zou te maken hebben met een ontbrekend keuringsattest en een verkeerde vergunning voor een frituur op het terrein. Pech voor Famiflora, net op één van de belangrijkste verkoopmomenten van het jaar. Op de website worden klanten doorverwezen naar de vestiging in De Panne. Meteen met een stunt. Klanten konden op zaterdag een gratis kerstboom ophalen in Moeskroen. Dan moesten ze die toch al niet gaan halen in Dadizele. Famiflora opende om 8 uur de deuren en één uur later waren de 3.000 kerstbomen de deur uit. Dat was net voor de aankomst van een deurwaarder, gestuurd door Floralux. Die kwam melden dat Floralux 300.000 euro eiste plus een dwangsom van nog eens 75 euro per weggegeven boom, wat neerkomt op nog eens 225.000 euro. Waarom? Concurrentievervalsing, zegt Floralux. Niets van zeggen ze bij Famiflora, we zijn momenteel gesloten en kunnen niet verkopen, terwijl ze in Dadizele wel open zijn. “Ik weet dat je niets mag verkopen met verlies, maar wij hebben niets verkocht, we schonken de bomen gewoon weg. Bovendien moest die deurwaarder een beetje vroeger zijn opgestaan, want hij heeft niets kunnen vaststellen.” zo zegt de zaak voerder van Famiflora in de lokale pers. “Wij wilden enkel dat de manier waarop de bomen gratis werden uitgedeeld gestopt werd.”, zo reageert marketingmanager Fien Ternest van Floralux. “Het gaat hier trouwens niet om een familievete, maar om een zakelijke beslissing in tijden waarbij heel wat ondernemingen het water aan de lippen staat.” En wij die dachten dat Kerstmis een tijd van vrede was tussen alle mensen op aarde.