EXCLUSIEF – Duurste residentieel vastgoed ter wereld: Château d’Armainvilliers, vraagprijs: 425 miljoen euro

Het Franse Château d’Armainvilliers, ten oosten van Parijs, heeft de nummer één plaats bereikt in het duurste residentieel vastgoed ter wereld dat te koop wordt gesteld. Het kasteeldomein, oorspronkelijk daterend uit de 13de eeuw, kwam eind 19de eeuw in handen van de bankier Edmond de Rothschild. Die liet het kasteel volledig afbreken en vervangen door een moderne residentie, compleet met luxueuze wachthuisjes, boerderijen in Normandische stijl, grote bijgebouwen en een grote orangerie naar Engels model. In de jaren 1980 werd het gekocht door Hassan II, koning van Marokko, die er uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitvoerde. Het werd in 2008 verkocht door zijn zoon, nu koning Mohammed VI van Marokko, voor 200 miljoen euro. De huidige discrete eigenaar deed een beroep op Ignace Meuwissen om een nieuwe koper te vinden. Vraagprijs: 425 miljoen euro. U kan hier kennis maken met Château d’Armainvilliers, een kunstwerk waarbij Marokkaans tegelwerk werd geïntegreerd in Normandische architectuur.Het Château d’Armainvilliers getuigt van een rijke geschiedenis en architectonische uitmuntendheid, in de lijn van de gerenommeerde Rochefoucauld Doudeauville familie, over het rentmeesterschap van de bankier Edmond de Rothschild naar het beschermheerschap van koning Hassan II van Marokko. Edmond De Rotschild vertrouwde de aanleg van het park toe aan Élie Lainé. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een ziekenboeg ingericht en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door Duitse troepen. In de jaren 1980 kwam het in handen van Hassan II, koning van Marokko. Die liet de renovatie van het domein over aan de nauwgezette leiding van koninklijk architect Michel Pinseau. Daarbij onderging het landgoed een opmerkelijke transformatie. De integratie van tegelwerk in de stijlen van Fez en Marrakech in het Anglo-Normandische architecturale raamwerk maakte van de site een een boeiend geheel. De voorzieningen in het kasteel en het uitgestrekte terrein zijn uitzonderlijk en combineren luxe naadloos met praktisch nut. Lees verder onder de videomontage.

Na het overlijden van koning Hassan II werd het landgoed eigendom van Mohammed VI, de zoon van Hassan II, die uiteindelijk besloot het in 2008 te verkopen voor het aanzienlijke bedrag van 200 miljoen euro. De discrete nieuwe eigenaar heeft Ignace Meuwissen opgedragen de verkoop van het kasteel te organiseren. Het kasteel heeft drie verdiepingen met drie liften, vijf salons en 17 thematische slaapkamersuites. Daarnaast is er een overvloed aan voorzieningen zoals een kapsalon, hammam, privéparkeerplaats, ultramoderne volledig uitgeruste keuken, kelder, centrale wasruimte, elektriciteitsruimte, waterzuiveringsinstallatie, stallen voor 50 paarden, huisvesting voor het personeel en 36 verschillende parkgebouwen maken het nog aantrekkelijker. Het kasteel heeft 100 kamers, 2.500 m2 woonoppervlak, en ligt op 1.000 hectare grond.

Ignace Meuwissen is gespecialiseerd in discrete privéverkopen voor exclusieve kopers en verkopers van off-market landgoederen, inclusief safe houses en strategische verhuizingen. Hij richt zich met name op klanten uit Oost-Europa, Centraal-Azië en Oost-Azië, Hij staat bekend om zijn invloedrijke adviserende rol.