UPDATE – Fabriek van familie Coopman maakt drie dodelijke Listeria slachtoffers

De Nederlandse distributieketen Jumbo haalt 130 vleesproducten uit de rekken. Alle producten zijn afkomstig van het Nederlandse bedrijf Offerman. Dat bedrijf is een dochter van de groep Ter Beke, in handen van de Vlaamse familie Coopman. Bij Offerman is een listeriabesmetting vastgesteld die nu al drie doden maakte en een miskraam uitlokte bij één vrouw. Ook de supermarkten Sligro en Aldi zijn getroffen. In Aalsmeer produceert Offerman jaarlijks 7.000 ton charcuterie of zo’n 134.600 kg per week. Het aandeel Ter Beke werd geschorst op de Brusselse beurs nadat de groep bijna 20 miljoen euro aan waarde had verloren. Morgen zal blijken hoe de financiële markt dit dodelijk incident verteert.De Nederlandse voedselinspectie sloot de productievestiging in Aalsmeer. Hoelang de fabriek dicht blijft, is niet bekend. Ook de impact van de crisis in België is onduidelijk. Aldi haalde uit voorzorg één product, gebraden rosbief, uit de rekken. De vestiging in Aalsmeer werd al enkele maanden van nabij opgevolgd, omdat de metingen hogere listeriawaarden aantoonden dan normaal, maar zonder dat de wettelijke alarmdrempel overschreden werd. Vorige week woensdag kreeg het bedrijf te horen dat de kiemwaarden de alarmdrempel hadden overschreden.

Het was het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat los van de voedselinspectie meldde dat van 20 patiënten met listeria het zo goed als zeker is dat ze de afgelopen twee jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren. ‘Daardoor zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad’, luidde het persbericht. Bijna 15 maanden geleden werd een ander Belgisch beursgenoteerd voedingsbedrijf, Greenyard van Hein Deprez, ook al getroffen door een listeriabesmetting, met negen doden tot gevolg. Dat gebeurde in een Hongaarse fabriek die maandenlang stillag.

Het is duidelijk dat de besmetting het bedrijf miljoenen zal kosten. Al had Ter Beke zelf nog geen raming. ‘Dat is voor later’, zei CEO Francis Kint in de pers. ‘Onze prioriteit is de voedselveiligheid.’ De Nederlandse fabriek is goed voor jaarlijks 50 tot 60 miljoen euro omzet. De groep Ter Beke verkocht vorig jaar voor 680 miljoen euro boterhambeleg en bereide maaltijden, zoals de lasagne van Come a Casa.

Listeria is een bacterie die overal voorkomt. Ze overleeft bij vriestemperaturen wat een probleem is voor voedingsbedrijven. Als ze blootgesteld wordt aan temperaturen boven 65 graden, sterft ze. Maar als de hygiënische omstandigheden niet goed zijn, kan voeding besmet raken. Jaarlijks worden in België 75 mensen ziek door de bacterie, meldt het voedselagentschap FAVV. Listeriose, de ziekte die door de bacterie veroorzaakt wordt, kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen. De symptomen zijn misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts. De ziekte kan dodelijk zijn.

De familie Coopman controleert met Ter Beke 13 productie eenheden in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Frankrijk. De groep telt 2.700 werknemers.

UPDATE

Na Aldi roept nu ook supermarktketen Albert Heijn in België vleeswaren terug wegens de mogelijke aanwezigheid van listeria. Dat heeft het Federaal Voedselagentschap bekendgemaakt. Het gaat om charcuterie van het merk Wahid, die eveneens geleverd is door het Nederlandse bedrijf Offerman.