Familiaal drama voor de Double Dutch zussen de Haas

Raissa en Joyce De Haas. (Foto: RV)

Dit weekend is de 65-jarige Leo de Haas overleden in Wijnegem. De politie vond het levenloze lichaam van de projectontwikkelaar in de nacht van donderdag op vrijdag in de hofgracht van zijn kasteel Belvédère in Wijnegem. Er wordt uitgegaan van een medisch overlijden. De Haas, ook een gekend antiquair in Antwerpen, is de vader van Raissa en Joyce de Haas. Die werken beiden in Londen al enkele jaren aan de lancering van hun eigen merk van tonicdrankjes Double Dutch. De nu 31-jarige tweelingzussen kwamen in 2016 uitgebreid in het nieuws nadat de lancering van hun gearomatiseerde tonics de steun kreeg van Richard Branson.

Leo de Haas groeide op in het Nederlandse Veldhoven, een voorstad van Eindhoven. In 1990 kwam hij naar Antwerpen waar hij zich profileerde als antiquair en projectontwikkelaar van klassieke gebouwen. Die laatste activiteit overkoepelde hij in zijn bedrijf Movast. Dat werkte nauw samen met Mopro, het vastgoedbedrijf van Pieter Zweegers. Die laatste is dan weer de neef van Frank Zweegers, de eigenaar van de groep Breevast. Begin 2020 verkocht Frank Zweegers de Brusselse Financietoren aan de beursgenoteerde Zuid-Koreaanse investeringsgroep Meritz Securities en de in Londen gevestigde vermogens- en investeringsmanager Valesco Group voor het bedrag van 1,2 miljard euro. Meteen goed voor de grootste single asset deal ooit voltooid in België.



De Haas overleed in het kasteel Belvédère dat hij in 2006 had gekocht. Zijn ondernemerszin sloeg ook over op zijn tweeling dochters. In 2019 werden ze met hun merk Double Dutch door het blad Forbes verkozen in de lijst “30 under 30”, een overzicht van jonge en beloftevolle ondernemers. Maar net als de horeca sector wereldwijd incasseerden ook zij zware klappen met de corona pandemie. In 2020 moesten ze een verlies noteren van 3,4 miljoen Britse pond na ook al een verlies het jaar daarvoor van 2,3 miljoen pond. Onder meer de Nederlandse groep Heineken investeerde als minderheidsaandeelhouder in Double Dutch.