De 28-jarige Antwerpse tweelingszusjes Joyce en Raissa De Haes zijn door de redactie van Forbes uitgekozen om deel uit te maken van de lijst “30 under 30”, een overzicht van jonge en beloftevolle ondernemers. De zusjes zijn de uitvinders en verkopers van de tonicdrankjes “Double Dutch”, een product dat ze in 2015 lanceerden. Sedertdien verkochten ze er 10 miljoen flesjes van, ook met dank aan Richard Branson die hen lancering mee ondersteunde. De echte Belgen moeten we teleurstellen. De zusjes verkopen zich officieel als Nederlanders. Ze zijn immers in Nederland geboren en pas als anderhalf jarigen naar Wijnegem gekomen. Het marketingverhaal sluit aan bij hun allitererende naam “Double Dutch”.
De zusjes wonen nu in Londen waar ze met succes een derde kapitaalronde aan het afwerken zijn. Vroeger haalden ze al een kleine 2 miljoen Britse pond op. Daar kan nog eens 3 miljoen bijkomen. Dat geld zal worden gebruikt om de internationale verkoop van de tonicdrank verder op poten te zetten. Nu al is Double Dutch te koop in 4.500 plaatsen verspreid over 22 landen. Daaronder 2.000 supermarkten, maar ook sterrenrestaurants en gereputeerde Londense hotels zoals The Savoy en de Mandarin Oriental. Met het oog op een mogelijke brexit wordt nu echter gewerkt aan verkoopkantoren in Europa. Daarbij wordt ook gekeken naar Antwerpen. De zusjes verkopen zich hier dan weer als onversneden Antwerpenaren. (Lees verder onder de foto)
Double Dutch omvat nu al een zevental mixen. Zoals granaatappel-basilicum, komkommer met watermeloen en ginger met veenbessen. Ze bevatten weinig suiker en zijn caloriearm. De mixdrankjes laten toe om snel een cocktail te serveren maar ze worden ook steeds vaker puur gedronken. De flesjes van 20 centiliter worden verkocht tegen anderhalve euro het stuk. Momenteel zijn er al 10 miljoen van verkocht. Binnen drie jaar moeten dat er 40 miljoen zijn. Het bedrijfje telt momenteel vijftien medewerkers en zou break-even draaien.
De naam Double Dutch bekt natuurlijk goed weg. Maar hij heeft meerdere betekenissen. Wie dronken is bijvoorbeeld praat “double dutch”. Maar wanneer twee partners in bed voorbehoedingsmiddelen gebruiken, gaan ze ook “double dutch”. Alhoewel dat laatste minder met tonic te maken heeft, vermoeden we.