Familie Bert gaat met Kinepolis naar grote hoogtes (maar krijgt Franse tegenwind)

Het derde kwartaal van dit jaar ontving de bioscoopgroep Kinepolis 10 miljoen bezoekers of één vijfde meer dan in dezelfde periode in 2018. Tot en met het derde kwartaal steeg het bezoekcijfer over 2019 met 9,5% tot 27,7 miljoen. Dat is meer dan twee keer de hele Belgische bevolking. Kinepolis verklaart het succes mee door het sterke filmaanbod. De top 3 van het derde kwartaal 2019 werd gevormd door ‘The Lion King’, ‘Spider-Man: Far From Home’ en ‘Fast & Furious presents: Hobbs and Shaw’. Maar het beursgenoteerde bedrijf, met de familie Bert als referentie aandeelhouder, krijgt tegenwind vanuit Frankrijk. De Franse cinemagroep Pathé koopt de Belgische bioscoopketen Euroscoop en wordt nummer drie in België. Kinepolis krijgt er na UGC dus een tweede Franse concurrent bij.



In totaal heeft Kinepolis Group vandaag wereldwijd 109 bioscopen in haar portefeuille waarvan 54 in Europa, de overige in de VS en Canada. Kinepolis is goed voor 1.065 schermen en bijna 200.000 zitplaatsen. De groep telt 4.600 medewerkers. En de groei houdt aan via overnames. Zo neemt Kinepolis de Nederlandse cinema Arcaplex over. Daarmee breidt het bedrijf zijn capaciteit in Nederland uit met zo’n duizend stoeltjes. Ook in België is groei opnieuw mogelijk. Eind oktober kreeg de groep immers van het Brusselse hof van beroep toestemming om uit te breiden zonder vooraf toestemming te moeten vragen aan de Belgische mededingingsautoriteit.

Kinepolis beheert nu 18 Nederlandse vestigingen maar moet daarmee nog de Franse groep Pathé laten voorgaan met 27 vestigingen. En die laatste versterkt zijn leiderspositie op de Nederlandse markt nu ook met de overname van de Belgische keten Euroscoop. Die laatste groep omvat zes Belgische en de drie Nederlandse cinemacomplexen, goed voor in totaal 91 zalen met 19.000 zetels. Pathé wordt zo de derde bioscoopuitbater van ons land met een marktaandeel van ongeveer 18 procent, net na het ongeveer even grote Franse UGC en na Kinepolis, dat in ons land bijna 50 procent van de markt heeft. Pathé kreeg vorig jaar wereldwijd 63,4 miljoen filmliefhebbers over de vloer, goed voor 872 miljoen euro omzet. Kinepolis boekte vorig jaar 476 miljoen omzet met 36 miljoen klanten.