Familie Boone incasseert met Lotus een dividend van 20 miljoen euro (en trekt naar Zwitserland)

Pepparkaksglass, of het Zweeds voor peperkoekijs, een ‘local hero’ voor Lotus.

De beursgenoteerde speculoos producent Lotus Groep kon in het coronajaar 2020 zijn omzet met ruim 50 miljoen euro of 8,3 procent optrekken tot 663,6 miljoen euro, goed voor een netto winst van 86,2 miljoen euro. De familie Boone-Stevens controleert 70 % van het bedrijf dat over 2020 een dividend uitkeert van 35,5 euro per aandeel. Daarmee incasseert de familie een bruto dividend van 20 miljoen euro. De voorbije vijf jaar leverde het internationaal succesvolle koekje de familie een gecumuleerd dividend op van 75 miljoen euro. Met Lotus diversifieerde de familie Boone ook in gezonde snack tussendoortjes. Die afdeling krijgt een nieuwe hoofdzetel in Zwitserland. Op termijn zullen daar 30 mensen werken.Het bedrijf dankt haar omzetgroei in de eerste plaats aan de internationale expansie van Lotus Biscoff, de naam van de speculooskoekjes buiten Europa. Biscoff kende in 2020 een sterke, globale groei in alle landen en continenten. Corona had wel een negatieve impact op de verkoop van koekjes aan onder meer cafés en vliegtuigmaatschappijen, hotels, restaurants, cruiseschepen, evenementen, pretparken, scholen en ziekenhuizen. Dat kanaal is goed voor 10 % van de totale omzet.

De tweede strategische pijler van Lotus Bakeries zijn de natuurlijke tussendoortjes, een activiteit die werd opgebouwd via overnames. Dit snelgroeiend nieuw segment krijgt in het najaar een nieuwe hoofdzetel die in Zwitserland zal worden gevestigd. De derde pijler van de Lotus Bakeries strategie zijn de zogenaamde ‘local heroes’, lokale specialiteiten die sterk scoren op hun respectievelijke thuismarkt. Uitschieter daarbij was het Annas Pepparkakor ijs in Zweden, goed voor een groei van 20%. Daarmee is Annas in Zweden de onbetwiste marktleider in de pepparkakor categorie, een koekje dat traditioneel tijdens de kerstperiode geconsumeerd wordt.

In 2018 2019 heeft Lotus Bakeries geïnvesteerd in een nieuwe speculoosfabriek in de VS. Op die manier werd capaciteit vrijgemaakt in de fabriek in Lembeke. Reeds bij de opstart van de twee lijnen in 2019 had de lokale vraag in de VS de geïnvesteerde capaciteit ingehaald. In 2020 werd bovendien in Lembeke al meer speculoos geproduceerd dan in 2018, het laatste jaar voor de opstart van de fabriek in de VS. Lotus Bakeries gaat de komende drie jaar dan ook 150 miljoen euro investeren in capaciteitsuitbreiding op beide continenten. Zowel in België als de VS zullen in de komende jaren nieuwe lijnen voor speculoos opgestart worden. In de wafelfabriek van het Waalse Courcelles zal een nieuwe fabriekshal gebouwd worden en een nieuwe wafellijn die in 2022 operationeel zal zijn.