Familie Colruyt kiest met Stefan Goethaert voor eerste niet-familiale CEO

Stefan Goethaert (Foto: RV)

Distributiegroep Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, zegt dat uitvoerend voorzitter Jef Colruyt vanaf 1 juli 2023 het dagelijks bestuur van de groep overdraagt aan Stefan Goethaert. Hij wordt de nieuwe CEO van Colruyt Group. Jef Colruyt blijft voorzitter van de raad van bestuur van Colruyt Group. Goethaert is de eerste niet-familiale CEO die aan het hoofd komt van de distributeur die de voorbije jaren af te rekenen had met tanend succes. Colruyt staat als beursgenoteerde groep voor een omzet van 10 miljard euro, 200 miljoen euro winst en 30.000 mensen die werken bij het bedrijf.

Jef Colruyt is de zoon van Jo Colruyt en de kleinzoon van Franz Colruyt, de stichter van het bedrijf Colruyt. Na zijn studies werd hij in 1985 vertegenwoordiger bij Dexion, een Duits bedrijf voor logistieke systemen. In 1986 en 1987 was hij vertegenwoordiger bij Marchal Systems, een bedrijf voor chemische pompen. In 1987 ging Colruyt aan de slag bij het familiebedrijf. Wanneer zijn vader Jo Colruyt in 1994 onverwacht overleed, kreeg Colruyt op 36-jarige leeftijd de operationele leiding van het bedrijf in handen. Onder zijn leiding werd de Franse markt bewerkt en werden nieuwe winkelformules ontwikkeld, waaronder de buurtwinkel OKay, babyspecialist DreamBaby, speelgoed- en gamingspecialist DreamLand en de biosupermarkt Bio-Planet. In 2003 kwam daar ook een deel van Spar bij. Jef Colruyt heeft een grote interesse in boeddhisme. Nadat hij in 2007 een hartaanval kreeg, trok hij naar een hindoeïstisch klooster in Bali om te revalideren. Bij adelbrieven van 21 september 2013 werd hij door de koning opgenomen in de Belgische erfelijke adel met de persoonlijke titel van baron.



Als burgerlijk ingenieur startte Stefan Goethaert zijn loopbaan in de chemiesector bij het bedrijf Prayon waar hij als operationeel directeur de productiesites in België, Frankrijk en de VS aanstuurde. Hij stapte in december 2012 over naar de Colruyt Group. Na een opstart in de logistieke keten, werd hij in september 2013 directeur Fine Food om vanaf begin 2019 ook Private Label en Retail Services aan te sturen. Sinds april 2022 is hij COO Food Production, Business en Group Services.