Verkoop van windenergiebedrijf Parkwind stuwt vermogen van de familie Colruyt 330 miljoen hoger

Topman Jef Colruyt heeft reden tot glimlachen nu het Japanse JERA 1,55 miljard euro betaalt voor Parkwind. (Foto: Belga Images)

De Colruyt Group verkoopt Parkwind, een onderneming die windmolens bouwt op zee, aan de Japanse energiemaatschappij JERA. De Japanners zijn bereid daarvoor 1,55 miljard euro te betalen. De beurskoers van het distributiebedrijf Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, heeft al maanden te kampen met dieptepunten. Analisten stelden al langer voor dat er meer transparantie moest komen in de financiering van de windenergie door de familie. Topman Jef Colruyt suggereerde daarop dat een gedeeltelijke verkoop mogelijk was. Wellicht gaat Colruyt nog een minderheid aanhouden in Parkwind. Op de beurs veerde de koers recht met een winst van meer dan 3 euro per aandeel tot 28 euro. Meteen is de familie Colruyt daarmee potentieel 330 miljoen euro rijker om haar vermogen te zien landen op 2,3 miljard euro, goed voor de 17de plaats in onze ranglijst. Vier jaar terug stond de familie Colruyt nog in onze top 5. Die positie lijkt nu ver weg te zijn.

Parkwind is ondergebracht in de holding Virya Energie. Die voor meer dan 60 % in handen van groep Colruyt. Het saldo is in bezit van de Colruyt familieholding Korys. In september sprak voorzitter Jef Colruyt over een gedeeltelijke desinvestering. Maar nu blijkt Parkwind volledig verkocht te worden aan JERA. Er zijn wel nog gesprekken om een deel van de opbrengst te herinvesteren “in een minderheidsparticipatie in de Belgische windparken van Parkwind”, aldus een persbericht. De Colruyt Group noemt de overname door JERA “een belangrijke mijlpaal in de verdere ontwikkeling van Parkwind als gerenommeerde, in België gevestigde, globale speler in de energiesector”. De Japanners engageren zich luidens het persbericht “om de nationale en internationale expansieplannen van Parkwind te ondersteunen”. De transactie zal naar verwachting in de loop van dit jaar afgerond kunnen worden, mits goedkeuring door onder andere mededingingsautoriteiten. “De afronding zal leiden tot een zeer belangrijk eenmalig positief effect in het geconsolideerde nettoresultaat van Colruyt Group in boekjaar 2023/24”, luidt het.Parkwind participeert in vier operationele windparken gelegen voor de Belgische kust in de Noordzee. In 2021 produceerden deze windparken samen 2.277 GWh groene stroom, of het equivalent jaarverbruik van 650.000 gezinnen. Daarmee behoort Parkwind tot de grootste elektriciteitsproducenten van België. In de lente van 2022 zijn de funderingswerken gestart voor het windpark Arcadis Ost I, gelegen in het Duitse deel van de Baltische Zee. De eerste productie is voorzien in het najaar van 2023. Met een vermogen van 247 MW zal het park tot 300.000 gezinnen kunnen bevoorraden. Parkwind is daarnaast in een consortium gestapt met het Noorse bedrijf NORSEA. In Griekenland heeft Virya Energy samen met een lokale partner een licentie aangevraagd voor de ontwikkeling van een 300 MW onshore windpark.

Voor de geschiedenis: ‘Virya’ is Sanskriet en staat voor de boeddhistische term die gewoonlijk wordt vertaald als “energie”, “ijver”, “enthousiasme” of “inspanning”. Het kan worden gedefinieerd als een houding van graag betrokken zijn bij gezonde activiteiten en het zorgt ervoor dat iemand gezonde of deugdzame acties uitvoert.