Familie Colruyt stapt mee in kapitaal van specialist nucleaire geneeskunde PanTera

Het bedrijf PanTera trekt zijn kapitaal op met 25 miljoen euro. PanTera werd opgericht door het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN uit Mol en de Waalse beursgenoteerde expert in deeltjesversnellertechnologie IBA. Eerder deze maand maakte de joint venture bekend dat ze 93 miljoen euro ophaalt, in een kapitaalronde geleid door EQT Life Sciences, een van de belangrijkste financiers van de gezondheidszorg. Die haalde het geld op bij onder meer de investeringsmaatschappij Korys van de familie Colruyt, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en het Franse fonds Kurma Partners. Dat laatste krijgt een bestuurder bij PanTera, net als EQT. PanTera gaat de verse middelen investeren in de productie van actinium-225, een radioactieve stof die big pharma test als precisiebombardement tegen kanker.



Van de huidige 25 miljoen euro is 12 miljoen aangebracht in geld, 13 miljoen via de omzetting van schuldvorderingen. Bij de oprichting controleerden SCK en IBA elk 50 % van het bedrijf. Met de nieuwe kapitaalinjectie daalt het belang van IBA in Pantera naar 31,3 procent.

Actinium-225 wordt momenteel getest voor een uiteenlopend geheel van kankertypes. Actinium-225 zendt als zogenaamde medische radio-isotoop tijdens het vervallen straling uit waarmee kankercellen nauwkeurig gelokaliseerd en vernietigd kunnen worden. Het beperkt zich tot de kankercellen en spaart het omliggende, gezonde weefsel. De isotoop is zeer krachtig en laat toe kankercellen zeer gelocaliseerd op te sporen en te vernietigen. Daarbij kan het gaan om twee tot drie cellen die worden aangepakt. De gecontroleerde productie van actinium-225 vereist een uitgebreide nucleaire infrastructuur vergt. Wereldwijd is de vraag groter dan het aanbod. Actinium-225 wordt dan ook het zeldzaamste medicijn ter wereld genoemd. België geniet al langer de reputatie van een wereldspeler in de productie en de export van medische radio-isotopen. Ons land telt meerdere gespecialiseerde spelers in de nucleaire geneeskunde. Zo is het bedrijf IBA een wereldleider in protontherapie, waarmee kankertumoren gerichter bestraald worden, zodat er minder nevenwerkingen zijn dan bij de klassieke radiotherapie. Het SCK CEN in Mol en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen IRE in Fleurus produceren dan weer radio-isotopen. PanTera zegt dat de eerste goedgekeurde kankerbehandelingen met actinium-225 naar verwachting vanaf 2028-2029 op de markt komen. Vanaf 2029 zou de door Pantera geproduceerde hoeveelheid moeten volstaan voor de behandeling van meer dan 100.000 patiënten per jaar.