Familie Colruyt versterkt zich in Wallonië met overname van Match en Smatch

(Foto: Belga Images)

De distributeur Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, neemt 57 Belgische supermarkten van de ketens Match en Smatch over van de groep Louis Delhaize. In de in de ondersteunende diensten en de winkels die niet aan Colruyt verkocht worden zijn ondertussen 690 banen bedreigd. Het gaat dan om de entiteiten Match, Profi/Smatch en Associated Retail, dat deels instaat voor de logistiek van beide merken. In 2019 sloten Match en Smatch al 15 winkels. De coronacrisis zorgde voor een tijdelijke heropflakkering, maar de afgelopen jaren werden telkens met verlies afgesloten. Colruyt neemt 57 van de 80 Match- en Smatch-winkels over. De 28 winkels van Match en 29 van Smatch waren in 2022 goed voor ongeveer 300 miljoen euro omzet met globaal 1.069 werknemers.

De winkels zullen ingepast worden in de bestaande winkelformules van Colruyt. Per winkel zal geëvalueerd worden welke formule het meest geschikt is. Daarvoor zal onder meer gekeken worden naar de winkelgrootte, de lokale markt en de klantenbehoeften. Colruyt hoopt de deal af te ronden in het eerste kwartaal van 2024. De operatie moet de distributeur in eerste instantie toelaten zijn positie in Wallonië te versterken. Colruyt zal afhankelijk van de grootte van de winkels kijken of ze een Okay of een Spar zullen worden. Omdat het meer om kleinere buurtwinkels gaat, zullen ze waarschijnlijk geen Colruyt logo krijgen.



De Frans-Belgische distributiefamilie Bouriez worstelt al jaren met haar verlieslatende distributeur Louis Delhaize, de holding boven alle winkels. Eind vorig jaar pompte Bouriez met Louis Delhaize nog 47 miljoen euro vers kapitaal in haar Belgische dochter Delfipar. Via Delfipar dekt de familie al jaren de operationele verliezen van haar vier Belgische distributiegroepen Delfood, Cora, Match en Profi. In 2022 liep het verlies van Delfipar op tot een indrukwekkende 92 miljoen euro. Erder dit jaar verkocht het ook al zijn 175 Franse winkels aan Carrefour. De Frans-Belgische holding Louis Delhaize mag ook niet worden verward met de Belgische-Nederlandse Albert Heijn dochter Delhaize. Tussen beide gelijknamige groepen bestaan geen verbanden.