Familie De Brandt incasseert fors met verkoop boterproducent

(Foto: Markus Spiske en Pixabay)

De familie De Brandt uit Dendermonde heeft haar boterbedrijf De Brandt Dairy International verkocht aan de Ierse zuivelcoöperatie Lakeland Dairies. In een persbericht omschrijft die laatste de aankoop van het Belgische bedrijf als “een significante investering”. Valerie en Herwig De Brandt, broer en zus, controleren het bedrijf via de holding ‘t Hoog. Ze hebben de verkoop van het bedrijf laten voorafgaan door een aanzienlijke dividendenpolitiek. De tussenholding Group De Brandt keerde over 2021 en 2022 een globaal dividend uit van 51 miljoen euro. Cijfers voor vorig jaar zijn nog niet bekend. Geconsolideerd staat de groep voor een omzetcijfer in 2022 van 324 miljoen euro, goed voor een nettowinst van net geen 6 miljoen euro. Een herberekening brengt het vermogen van de familie De Brandt op 126 miljoen euro.

De Ierse coöperatieve neemt concreet de boterfabrikant en distributeur De Brandt Dairy International over. Het logistieke bedrijf Food Logistics blijft buiten de overname. Beide bedrijven werken al 20 jaar samen. Voor Lakeland komt de deal neer op een uitbreiding van het geografische bereik en het productengamma. De Brandt maakt en verdeelt standaard- en technische boters, boterolie en boterconcentraat. De Oost-Vlaamse groep levert onder meer aan industriële bakkerijen, koekjesproducenten en chocolade- en roomijsfabrikanten. Het gebruik van boter in de industrie is veelzijdig: industriële bakkerijen en banket-bakkerijen, koekjesproducenten, chocolade- & roomijs-fabricanten, producenten van boters en margarines, van kazen, sauzen en kant-en-klare maaltijden, de sandwichindustrie, aromaproducenten, de farmaceutische industrie, of de handel, allen gebruiken ze boter. Food Logistics werkt dan weer niet alleen voor de Group De Brandt maar ook voor externe bedrijven. Food Logistics beschikt over een totale oppervlakte van 26.000 m2 en een multifunctionele opslagruimte van 75.000 m3 diepvriesopslag, geconditioneerde én droge opslagruimtes met temperaturen gaande van -25°C tot +20°C. Zogenaamde tempereerruimtes laten toe boterproducten met de gewenste temperatuur aan te leveren. Voor welke omzet Food Logistics staat binnen de hele groep is niet meteen duidelijk.