De Brusselse familie De Clercq heeft haar laatste belang van 10 % in de groep Interparking verkocht aan de verzekeringsgroep AG Real Estate. Die exploitant van parkeergarages werd in de jaren ‘60 opgericht door de Brusselse ondernemer wijlen Claude De Clercq. Later stapte de verzekeringsmaatschappij AG aan boord als aandeelhouder. Dat de familie nu volledig uit Interparking stapt heeft twee oorzaken. Enerzijds werkt de familie aan de overdracht van haar vermogen naar de derde generatie, anderzijds kan AG Real Estate nu ongestoord de overname afronden van haar Spaanse concurrent Saba, een operatie die staat voor een waarde van 1,3 miljard euro. De nieuwe groep wordt daarmee meteen de nummer twee in Europa inzake exploitatie van parkeergarages. AG Real Estate behoudt de controle van de nieuwe groep met 51 % van de aandelen. Hoeveel die laatste 10 % in Interparking heeft opgebracht voor de familie De Clercq is nog niet bekend.
Claude de Clercq was als waterski kampioen in 1957 te gast in de Verenigde Staten. Hij zag er de eerste ondergrondse parkeergarage en was meteen wild van het concept. Terug in Brussel bouwde hij meteen de eerste parkeergarage, klaar voor de Wereldexpo van 1958. Maar de Belg had het niet zo begrepen op dit nieuwe concept en de garage bleef leeg. De Clercq ging bijna failliet. De redding kwam van de groep Volkswagen. Die was op zoek naar een parkeerplaats voor 700 nieuwe Kevers. Het jonge bedrijf was gered. Later volgden de overheidsinstellingen als huurder. Al snel sloot de familie De Clercq daarbij een akkoord met Charly De Pauw. In een 50/50-verhouding werden nieuwe grote parkings aangelegd, veelal onder het goedkeurend oog van de Brusselse toppoliticus Paul Van den Boeynants. De bouw van de ondergrondse parkeergarages liep daarbij gelijk met de aanleg van de kleine Brusselse ring rond het centrum van de stad.
Anne en Yves De Clercq, de kinderen van Claude De Clercq, bouwden Interparking uit tot een bedrijf van Europees formaat samen met AG Real Estate. Ondertussen werd ook gediversifieerd in bedrijven buiten de vastgoedsector. Anne en Yves De Clercq zijn nu respectievelijk 72 en 74 jaar. Vier jaar terug hebben ze samen in een 50/50 verhouding de nieuwe holding AYDC opgericht. Die kreeg een kapitaal mee van 110 miljoen euro. Broer en zus De Clercq zijn daarbij beiden naakte eigenaars terwijl hun respectievelijke kinderen vruchtgebruik hebben. AYDC overkoepelt de familiale patrimoniumholding Imocobel. Die laatste bracht in 2019 een bod uit op 98 % van de farma-distributeur Medi-Market. De farma distributeur werd daarbij gewaardeerd op 75 miljoen euro. De 10 % participatie van de familie De Clercq in Interpartking zat niet in Imocobel maar in de holding Parkimo. Globaal is de familie iets meer dan 300 miljoen euro waard. Medi-Market van zijn kant is een ernstige game changer. De groep verkoopt in zijn supermarkten gezondheidsproducten en voorschriftvrije geneesmiddelen.
Ondertussen ging Interparking met AG Real Estate zijn eigen weg. De nu aangekondigde overname van het Spaanse Saba is één van de grootste Belgische deals van het jaar. De hoofdzetel van de nieuwe groep komt alvast in Brussel. Interparking wordt met de transactie nummer twee in Europa en moet alleen het Franse Indigo laten voorgaan. Interparking en Saba waren vorig jaar samen goed voor een omzet van 862 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 306 miljoen euro. Ze baatten eind 2023 samen bijna 2.100 parkings uit met net geen 800.000 plaatsen en bijna 8.000 elektrische oplaadpunten. Die parkings liggen in 600 steden verspreid over 15 landen.